Dün NATO’nun Hırvatistan, Slovenya, Slovakya ve Lüksemburg Büyükelçilerinin Podgoritsa’ya geldikleri belirtildi. Karadağ Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç, Başbakan Milo Cukanoviç, Dışişleri ve Avrupa Entegrasyon Bakanı İgor Lukşiç’le görüşen büyükelçilerin NATO üyeliği yolunda Karadağ’ı destekledikleri öğrenildi.
NATO büyükelçilerinin, Karadağ’ın Avro Atlantik Entegrasyon sürecinde gösterdiği çabaları takdir ettikleri, bundan sonrada NATO üyeliği konusunda tam destek vereceklerini belirttikleri aktarıldı.
Karadağ Başbakanı Cukanoviç’nın Avro Atlantik entegrasyonunun Balkanlar’da istikrarın güçlenmesi için tek çözüm yolu olduğunu vurguladığı, bunun hem Batı Balkan ülkeleri için hem de NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler için önemli olduğunu söylediği dile getirildi.
Karadağ Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç’ın bu görüşmenin ardından Karadağ gibi küçük ülkelerin NATO büyükelçilerinden aldıkları bu desteğin önemli olduğunu söylediği belirtildi.
Bilindiği gibi Karadağ’ın bir referandum sonucu 2006 Haziran’ında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Riga’da NATO Barış İçin Ortaklık Projesi’ne resmen katılması, NATO yolunda bu ülkenin ilk adımını oluşturmuştu..
Daha sonra, 2007 Kasım ayında NATO ile ülkesinden NATO birliklerinin transit geçişlerine imkân veren bir ulaşım anlaşması imzalamıştı. Karadağ NATO çerçevesinde bunları yaparken aynı zamanda NATO’nun en güçlü üyesi Amerika ile ülkesindeki modası geçmiş, eskimiş silah ve cephanelerin imhasını öngören bir başka anlaşmaya da varmış ve böylece Amerika’nın desteğini de kazanmıştı.
Karadağ 2008 Haziran ayında Münferit Ortaklık Eylem Planı’nı benimsemiş, 25 Eylül 2008 günü NATO tarafından ittifakın Adriyatik Faslı’na katılmak üzere davet edilmiş ve 5 Kasım 2008 günü resmen NATO’nun Üyelik Eylem Planı’na katılmak üzere başvuruda bulunmuştu.
Üyeliği başta Türkiye olmak üzere pek çok üye tarafından hararetle desteklenen Karadağ, sonunda 4 Aralık 2009 günü Üyelik Eylem Planı’na dahil edilmiş ve böylece tam üyelik süreci de resmen başlamıştır.
Karadağ ve Makedonya’nın NATO’ya üye olması ile birlikte Balkanlar’ın güvenlik ve savunma yapıları da önemli ölçüde değişmiş olacaktır.
Adriyatik Denizi’nin doğu kıyılarında Slovenya, Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk ve Yunanistan yer alıyor. Batısında ise İtalya var. Karadağ hariç bu ülkelerin tamamı bugün NATO üyesidir. Karadağ’ın, Adriyatik Denizi’nin son NATO üyesi olmasıyla birlikte bu deniz tamamen bir NATO denizi olacaktır. Bu suretle de Sırbistan da Bosna ve Kosova hariç bütün yönlerden ya NATO ya da AB ülkeleri ile çevrilmiş olacaktır.
(TUİÇ Akademi, dünyabülteni, cumhuriyet, haber3, internethaber,türkyurdu, tümhaberler,timetürk)
Gül Muriç
TUİÇ Stajyeri