Karadağ’a AB’den Güzel Haber

AB yetkilileri 21 Haziran Salı günü, Karadağ’a reform yolundaki ilerlemesinden ötürü övgüde bulunarak, Adriyatik cumhuriyetinin bu yılın sonuna kadar AB ile üyelik müzakerelerini başlatmak için onay alabileceğini ileri sürdüler.

Macaristan’ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Zsolt Nemeth Lüksemburg’da yaptığı açıklamada, “Batı Balkanlar’ın üyelik müzakerelerine başlamaya en yakın ülkesi olan Karadağ’daki gelişmelerden son derece memnunuz.” dedi.

Nemeth’in sözleri, 27 ülkeden oluşan blokla Karadağ arasında gerçekleşen İstikrar ve Ortaklık Konseyi ikinci toplantısı sonrasında, Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen ve AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle ile birlikte düzenlediği basın toplantısında geldi.

Karadağ Aralık 2010’da resmi AB aday ülkesi olarak tanınmasına karşın, ülkeye üyelik müzakerelerini başlatma tarihi verilmedi. Onun yerine, ülkeye müzakerelere başlamadan önce yedi öncelikli alandaki şartları yerine getirmesi söylendi: hukukun üstünlüğü, yargı ve kamu idaresi reformu, organize suç ve yolsuzlukla mücadele, basın özgürlüğü ve azınlık hakları.

Nemeth, “Bugün, Karadağ beni kriterleri yerine getirip yakında müzakerelere başlayacağına bir kez daha ikna etti.” dedi.

Podgorica’nın gerekli şartları karşılamadaki ilerlemesi, Avrupa Komisyonu tarafından (AK), Ekim ayında yayınlanacak bir raporda değerlendirilecek. Bu değerlendirme olumlu olduğu ve bloğun Brüksel’deki yürütme kolu Karadağ iile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye ettiği takdirde, AB liderlerinin bu yöndeki bir kararı Aralık ayında yapılacak bir zirvede almaları bekleniyor.

AK raporunun “hem çok ayrıntılı hem de adil” olacağına söz veren Füle, Balkan ülkesine bloğa katılma kriterlerini yerine getirme yönündeki “somut çabalarının” yanı sıra bölgedeki “yapıcı ve istikrar sağlayıcı” rolünden ötürü övgüde bulundu.

Hükümetin sivil toplum ve medyaya karşı sergilediği yeni açıklık, ülkenin AB katılım sürecinde önemli bir rol oynadığı üzere son derece övgüye değerdir.” diyen Füle şöyle devam etti: “Ayrıca bazı kararlı reformlar ve önemli yasal değişiklikler de sürüyor. Şu anda yapılması gereken, bu süreci tamamlamak ve reformların uyumlu ve sürdürülebilir olmasını sağlamak.”

Rocen de, Podgorica’nın sonbaharda olumlu bir değerlendirme almak için gereken adımları birkaç ay içinde atacağından emin görünüyor.

Rocen, “Bu bir teşviktir ve bizler de sıkı çalışmayı sürdürdüğümüz takdirde üyelik müzakerelerine Ekim ayından sonra başlayacağımız konusunda umutluyuz.” dedi.

Brükselli yetkililer, Pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen yıllık Batı Balkanlar konferansında, AB’ye katılmayı uman ülkelerin “sıkı çalışmaları” gerektiğini vurguladı.

Bunların en önemlilerinden biri, Hırvatistan’ın üyelik müzakerelerini tamamlamasıydı. Eski Bosnalı Sırp ordu komutanı Ratko Mladiç’in tutuklanması da, Sırbistan’ın AB ufkunu aydınlatan bir diğer önemli gelişme oldu. Füle’ye göre, Makedonya’daki 5 Haziran seçimleri “son on yılın belki de en iyi seçimleri” oldu.

“Bu yıl, genişleme sürecini yeniden hızlandırmak için bir fırsat olabilir.” diyen yetkili, Balkan ülkelerini “çabalarını iki kat artırmaya, önemli alanlardaki reformları gerçekleştirmeye ve bölgesel sorunları çözmeye” çağırdı.

Yargı ve kamu idaresindeki reformlar, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve yolsuzluk ve organize suçla mücadele çoğu zaman Balkan ülkelerinin çoğu için öncelikli görevler olarak telaffuz ediliyor.

 

(tuicakademi-setimes)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...