Suriye Muhalif ve Devrimci Koalisyonu Başkanı el-Hatip, kanın durması için elinden geleni yaptığını söyledi.
Resmi internet sitesinde yaptığı açıklamasında, Suriye Muhalif ve Devrimci Koalisyonu(SMDK) Başkanı Muaz el-Hatip, Suriye yönetimini, kadın tutukluları serbest bırakmayarak ve ciddi olmayarak müzakerelerin önünü tıkamakla suçladı.
Rejimin, tutukluların isimlerini isteyerek, Suriye halkını, uluslararası camiayı ve sivil kuruluşları aptal yerine koyduğunu belirten el-Hatip, yönetimin kadın tutukluları serbest bırakmadığını ifade etti.
Girişimlerinin hiçbir askeri ve siyasi durum içermediğini, insancıl yaklaşımla tutukluların serbest bırakılması ve pasaportların uzatılmasını talep ettiklerini belirten el-Hatip:” Fakat rejim insanlık onurunu, ahlaki ve vatani değerleri hiçe sayarak saldırdı. Bizden tutukluların isimlerini isteyen rejime önerim şu, duyduklarına inanmıyorsa eğer, kendisi uluslararası topluma, şehitlerin, göçe zorlananların ve tutukluların isimlerini içeren dosyayı sunsun” ifadelerini kullandı.
Halkını hapsedip öldüren, ekmek fırınlarını, üniversiteleri, camileri bombalayan bir rejime güvenmediğini belirten SMDK Başkanı el-Hatip, bununla birlikte daha fazla kan akıtılmasının önüne geçilmesi için, rejimin gitmesi üzerine müzakerede bulunmanın vatani ve ahlaki bir zorunluluk olduğu düşüncesini dile getirdi. Vahşice katliamlarını iki yıldır sürdüren rejim, sonuçsuz diyalog toplantılarıyla vakit kazanmaya çalışıyor. ”Rejim diyaloğu kendi kendine yapıyor ve bize müzakereler için akıl almaz şartlar sunuyor. Rejim, müzakerelerin büyük bir hapishaneye çevirdiği ülkede olmasını istiyor. Müzakere için rejim eğer Suriye topraklarında yapılmasını istiyorsa, onlara kuzeydeki özgürleştirilmiş toprakları öneririm.” diyen el-Hatip, İran’ın müdahalesini ise hiçbir şekilde sorunun bir parçası olarak görmediğini vurguladı.
”Önemli olan soru şu, rejim en az yıkım ve kanla gidişi pahasına da olsa gerçekten müzakere yapmaya hazır mı?” diyen el Hatip, rejimin tamamen insani kaygılar nedeniyle verilen fırsatları kaçırarak içeriye ve dışarıya çok olumsuz mesajlar verdiğini belirtti. Yıkımın ve kanın durması için elinden geleni yaptığını belirterek bundan sonra, geçici siyasi kurumlarını, müzakere girişimini incelemesi, rejimin yaklaşımlarıyla şekillenecek tavsiyeleri genel kurula sunması için görevlendirdiğini ve kadın tutukluların serbest bırakılması meselesinin kendisi için tartışmaya açık bir mesele olmadığını belirtti.
SMDK Başkanı Hatip, müzakerelerin yapılması için yönetime, ülkedeki tüm kadın tutukluların pazar gecesine kadar serbest bırakması şartını koşmuş, ancak Baas yönetimi olumlu bir cevap vermemişti.
Olaylarda 75 kişi öldü
Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), güvenlik güçlerinin hava destekli olarak yönetim karşıtlarına yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarda Deyru’z zor’da 20, Halep’te 19, Şam’ın banliyölerinde 18, Dera’da 9, Humus’ta 5, İdlib’te 3 ve Rakka kentinde bir olmak ülke genelinde 75 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.
(TUİÇ Akademi, Anadolu Ajansı)
Fethullah CEYLAN
TUİÇ Stajyeri