Kadınlara Yönelik Şiddet ve 6284 Sayılı Kanun

Bu röportaj Av. Selin Nakıpoğlu ile “Kadına Yönelik Şiddet ve 6284 Sayılı Kanun” üzerine yapılmıştır.

 

1. Şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri en önemli düzenlemelerden biri olan 6284 sayılı kanun ve önemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

6284 sayılı yasa m.4’te kişinin şiddete uğraması veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunması halinde herkes durumu yazılı, sözlü veya başka bir suretle ilgili makam ve mercilere ihbar edebileceği hüküm altına alınmıştır.

 

2. Kadınların güvenliğini sağlamaya yönelik olan bu kanundan hangi durumlarda yararlanılabilir ve bu kanun kapsamındaki haklar nelerdir?

6284 sayılı kanunun sağladığı haklar şöyle sıralanabilir: sığınak talep etme, şiddet gören ya da tehdit altında olan kadınlar için geçici koruma (yakın koruma) talep etme; şiddete uğrayan ya da tehlikede olan kadının şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını, kendisine yaklaşmasının engellenmesini, adresinin gizlenmesini, kimlik ve ilgili diğer bilgilerin değiştirilmesini istemesi; şiddet uygulayanın silahını polise teslim etmesi, geçici velayet ve tedbir nafakası, geçici maddi yardım, oturduğu eve aile konutu şerhi konulmasını talep etme, bir kişi herhangi birinin şiddete maruz kaldığına tanık olursa 6284 sayılı kanuna göre durumu 155’i veya 183’ü arayarak şikayet ya da ihbar etme.

 

3. Sizce 6284 sayılı kanunun eksiklikleri var mıdır? Varsa bu eksiklikler nelerdir?

Bu oldukça derinlemesine ele alınması gereken bir soru. Özetle yanıtlarsam kolluğa verilen birtakım yetki ve kararların Cumhuriyet Savcısı’na tanınmaması çok büyük bir eksikliktir. Tedbir kararlarına aykırılık sonucu verilen zorlama hapsi kararlarında delil şartına bağlanması yanlıştır. Kolluğa kanun hakkında eğitim verilmesi gerekmektedir, son derece bilgisiz ve hak kaybına yol açan durumlarla sık karşılaşılmaktadır.

 

4. 6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulandığını düşünüyor musunuz?

Hayır.

 

5. Kadına yönelik şiddet haberlerinin ele alınış şeklini ve eyleme gerekçe üreten bir dil kullanılmasını nasıl karşılıyorsunuz?

Kadına yönelik erkek şiddeti haberleri verilirken olması gereken haberlerin fotoğrafsız ya da buzlu fotoğrafla, spot şekilde, şiddete maruz kalana ait ayrıntılı ve özel yaşamına dair bilgilerden veya sıfatlardan arındırılmış bir biçimde sunulması ve nötr başlıklar kullanılmasıdır. Olan ise şu: basın mensupları haberin dikkat çeken yönüne odaklanıyor ve haberin toplum üzerinde yaratacağı farklı sonuçları düşünmeden hareket ediyor. Şiddetin pornografisine varan haber dilleri ile karşılaşıyoruz.

 

6. Son yıllarda kadına yönelik şiddet konusunun medyada sıkça yer alması ile birlikte kamuoyunun adaletin sağlanması hususunda bir baskı unsuru olduğunu düşünüyor musunuz? Zaman zaman şiddet failleri yeterli kanıt olduğu takdirde bile serbest bırakılabilmekte, fakat sonrasında twitter gibi sosyal medya hesaplarında bu konu hakkında paylaşımlar yapılması üzerine tutuklanmaktadırlar. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sosyal medyadan yükselen tepkilerle yargı kararlarının şekillenmesi sağlıklı bir yargı sisteminin işlediği bir durum değildir. İçinde bulunduğumuz durum yargının, yargıya yakışır bir halde olmadığını göstermektedir.

 

7. Sizce toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında ve kadına yönelik şiddetin önlenmesinde kamu kuruluşları ile sivil toplum arasında yeterli iş birliği sağlanabiliyor mu?

Hayır, yeterli değil. Neredeyse hiçbir iş birliği söz konusu değil desek mübalağa etmiş olmayız.

 

 

CEREN ŞAHİN

Toplumsal Cinsiyet Staj Programı

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...