Son zamanlarda Avrupa Birliği(AB)’nden Türkiye’ye yöneltilen basının yeterince özgür olmadığına dair eleştiriler bu sefer de Romanya için yapıldı. Romanya’da basının yargıyı hedef almasına tepki gösteren AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Romanya’yı bu konuda eleştirdi.
Önceki gün Romanya Başbakanı Victor Ponta ile Brüksel’de bir araya gelen Barroso, basının bazı hâkim ve savcıları tek tek hedef almasının önüne geçilmesi için kanuni düzenlemeler yapılmasını talep ettiği öğrenildi. Romanyalı yüksek yargı mensupları, hâkim ve savcılar AB’ye yaptıkları müracaatlarda bir süredir basında kendilerine yönelik iftira kampanyaları yürütüldüğü ve hedef haline getirildiklerinden şikâyet ediyor. Ponta da ülkesinde basın hürriyeti ile yargı bağımsızlığı arasında bir denge bulunması gerektiğine işaret ediyor. AB, 30 Ocak’ta Romanya için açıkladığı bir nevi ilerleme raporunda konuya temas etmiş ve “Yetkililer hür ve çoğulcu bir basını teminat altına alırken yargıya karşı yürütülen basın kampanyalarına karşı da gerekli tedbirleri almalıdır.” demişti.
Romanya’da basın özgürlüğünü savunan halkın ise AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barrosso’yu konunun özünü bilmediği gerekçesiyle eleştirdikleri belirtildi. Rumen basınının asıl sorununun medya patronlarının televizyon, gazete ve radyoları kendi siyasi ihtiyaçları ile kullanmalarından kaynakladığını vurguladıkları öğrenildi. Ülkemizde buna benzer sorun belli bir seviyede gözlenmekle beraber basın özgürlüğü konusundaki kanunların daha iyi düzenlenip bu alanın daha fazla genişletilmesi gerekir. Son zamanlarda medya ve siyasetin birbirlerini etkiledikleri, iktidarın medya üzerinde baskı unsuru oluşturduğu görüşünün ağır bastığı düşünülmektedir.
Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 30 0cak 2013’te yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü İndeksi’ne göre Türkiye altı sıra gerileyerek 179 ülke arasında 154. sırada yer aldı. Aynı sıralamada Romanya 2012’de 49.sırada yer alırken bu sene 42. sırada yer aldı.
(TUİÇAkademi,zaman gazetesi,www.corlu.org,bianet)
Gül Muriç
TUİÇ stajyeri