Japonya ile Serbest Ticaret Antlaşması Müzakerelerinde 8. Tur Gerçekleşti

2014 yılında Japonya’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimiyle başlatılan Japonya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin 8. turu dün Ankara’da gerçekleştirildi. Müzakereler 3 gün sürdü. Anlaşmanın iki ülkenin ihracat ve ithalat sektörünün önemli bir kısmını kapsayacağı öngörülüyor.

Türkiye tarafı Baş Müzakerecisi Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürü Murat Yapıcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin, Türkiye’nin STA alanındaki ağının genişletilmesinde aktif girişimleri olduğunu belirtti  ve  “Türkiye, yakın civardaki ülkelerle STA ağını büyük ölçüde tamamlamış ve kıtalararası müzakereleri yürütmektedir. Japonya bu açıdan en önemli örneklerden birisidir. Japonya gerek ekonomik büyüklüğü, gerek ortaya koyduğu ihracat ve yatırım potansiyeli açısından Türkiye için oldukça önemli hedef ülke konumundadır.” şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye’nin Gümrük Birliğine üye olduğunu belirterek,Japonya’nın AB ile STA müzakerelerini tamamlamasının da müzakereler için hızlandırıcı bir etken olduğunu söyleyen Yapıcı, mart ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Japonya’ya giderek temasları sıklaştıracaklarını ve mayıs ayında da Japon Heyeti Türkiye’de ağırlayacaklarını söyledi. Bu açıklamalara ek olarak, STA’nın  2018 yılı içerisinde tamamlanacağını duyurdu.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Japonya’nın ilgili bakanlık ve kurumlardan 44 yetkilinin müzakere görüşmeleri için Türkiye’ye geldiğini belirtti. Miyajima, AB ile STA  müzakerelerinin tamamlandığını belirterek Türkiye ile de müzakerelerin  tamamlanması yönündeki temennilerini dile getirdi.

Japonya’nın Serbest Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması Müzakereleri Sorumlusu Büyükelçi Keiji Ide ise Japon şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarını ve bu yatırımların Türkiye’nin ekonomisine  ve iş gücüne yaptığı katkıyı belirterek  “Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması ile Türkiye’nin, Japonya’ya olan ihracatının da artacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.  Müzakerelerin sonuçlanmasının iki ülke için de katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Merve CURGA
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...