Son yıllarda şiddetli depremlerin yaşandığı Japonya’da bilim insanları Chikyu adındaki sondaj gemisi ile tarihte ilk defa Dünya’nın mantosuna kadar inerek, yer çekirdeğinin mantosuna sondaj yapacak. Sondaj gemisi Chikyu’nun matkabı ilk önce okyanusta 4 bin km derine inecek daha sonra 6 bin km toprak delerek yeryüzü çekirdeğinin mantosuna ulaşacak. Manto katmanı, Dünya kütlesinin %84’ünü oluşturuyor.
Bu dev araştırma başarılı olduğu takdirde, bütün volkanik aktivitelerin gerçekleştiği ve depremlerin ana kaynağı olarak görülen yeryüzü mantosunda depremleri önceden tahmin etmek çok daha kolay olacak. Önümüzdeki Eylül ayında Hawaii’de deneme kazılarına başlayacak olan Japon araştırmacılar, bölgeden verim elde edemezse alternatif olarak Meksika ve Kosta Rika kıyılarını tercih edecek. Sondaj için okyanus dibinin seçilmesinin nedeni ise kıtalarda yer kabuğunun okyanuslara nazaran iki kat daha kalın olması.
Araştırmacılar ayrıca okyanus tabanı ile manto arasındaki çizginin nasıl oluştuğunu ve mikroskobik canlıların ne kadar derine indiğini de keşfetmeyi planlıyor. Japon hükumeti, depremleri daha iyi öngörebilmek için bu projeyi maddi olarak destekliyor. Depremler ülkesi olarak da bilinen Japonya, Dünya’da en aktif fay hatlarından birinin üzerinde yer alıyor. Bilim insanları en geç 2030’da sondaj çalışmalarına başlamayı umuyor. Şu anda sondaj için ideal bölgeyi ve 542 milyon dolar fonu nasıl elde edeceklerini araştırıyorlar.
Şükran Adıyaman – APAM Stajyer
Editör – Ayşe Enise Muş
Kaynak: