İtalya’nın Libya’daki Askeri Varlığı, Egemenliği Tehdit Etmiyormuş

İtalya’nın Trablus Büyükelçisi Peroni, “İtalya’nın Libya’da her alanda gösterdiği varlık UMH’nin onayıyla gerçekleşmektedir. Burada, Libya’nın egemenliğini tehdit edecek hiçbir ihlal söz konusu değildir.” dedi.

İtalya’nın Trablus Büyükelçisi Giuseppe Peroni, Libya’daki İtalyan güçlerinin,  ülkenin  egemenliğini  tehdit etmediğini ve bu konuda Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) onayının alındığını belirtti. Büyükelçi Peroni, İtalya parlamentosunun, Libya’ya 400 askeri unsurdan oluşan yeni güç gönderme kararını onaylamasının ardından Libyalı aktivistler tarafından yapılan eleştirilerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Peroni, “İtalya’nın, Libya’da her alanda gösterdiği varlık UMH’nin onayıyla gerçekleşmektedir. Burada, Libya’nın egemenliğini tehdit edecek hiçbir ihlal söz konusu değildir.” dedi.

Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Kacman ise Libya’da ki İtalyan güçlerinin varlığı konusuna değinmezken, Libya ile İtalya ilişkilerinin, ortak çıkarların gerçekleştirilmesi ve Libya’da istikrarın sağlanması amacıyla yürütülen çalışmalara destek verilmesi açısından taşıdığı önemi vurguladı.

Söz konusu görüşme, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM), Libya topraklarındaki İtalyan varlığı konusunu tartıştığı oturumla eş zamanlı gerçekleşti.

TM Sözcüsü Abdullah Bıleyhık, yaptığı yazılı açıklamada, Mecliste İtalya’nın ek askeri güç gönderme kararının görüşüldüğünü ve ilgili uluslararası kuruluşlarla konuyu takip etmek üzere bir komite kurulmasına karar verildiğini aktardı.

İtalya hükümeti, 28 Temmuz 2017’de, insan kaçakçılığı ile mücadele ve Libya Sahil Güvenlik güçlerine destek için Libya’nın Akdeniz açıklarına deniz gücü gönderme kararı almıştı. Bunun üzerine İtalya’dan “Comandante Borsini” isimli askeri gemi Libya’ya gönderilmişti.

Libya’daki İtalyan askeri unsurlarının kesin sayısı bilinmemekle birlikte, bunların sadece Mısrata ve Trablus’ta olduğu ifade ediliyor.

Gürkan ŞENTÜRK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...