4 Mart’ta seçimlerin yapılacağı İtalya’da Demokrat Parti’nin milletvekili aday listelerinin belirlenmesiyle sular ısınmaya başladı. Anketlerde merkez-sağ adayı Matteo Salvini birinci görünse de kamuoyu yoklamaları salt çoğunluğun sağlanamayacağı yönünde. İtalyan yetkililer ise siyasetin hareketli olduğu bugünler de sahte haber ihbar butonu kurarak tepkileri üzerlerine çektiler.
İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile başlatılmış olan kampanya çerçevesinde sahte haberlerle mücadele için vatandaş ihbar sistemi kuruldu. Vatandaşların sahte olduğunu düşündükleri haberleri ihbar etmeleri için siber suçlardan sorumlu polis biriminin internet sitesine bir ihbar butonu konuldu. Gelecek ihbarları incelemek üzere kurulan ekip, siber suçlarla mücadele için geliştirilen yazılımlar yardımı ile ihbar edilen haberlerin kaynağını ve haber de yer alan bilgilerin doğru olup olmadığını belirlemeye çalışacak.
İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı kampanya, sistemin siyasi amaçlarla kullanılabileceği ve sahte haberlerle mücadelenin polisin değil, gazetecilerin işi olduğu gerekçesiyle eleştirildi ve tepki çekti. İçişleri Bakanı sistemin seçim kampanyasına müdahale amacıyla kullanılmayacağını belirtse de sistem, ‘’devlet sansürü’’ ve ‘’kabus’’gibi ifadelerle eleştirildi. Sahte haberleri ifşa eden butac.it sitesinin kurucusu, sahte haberlerle mücadelenin polise verilmesinin sorun olduğunu, sahte haberlerin çoğunun siyasi olduğuna değinerek, uygun yöntemin gazetecilerin kaynaklarını kontrol etmesi olduğunu ekledi.
Candan BAYRI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri
Kaynakça
- Övgü, Pınar(2018), İtalya’da seçimler öncesi sahte haberlerle mücadelede polis devrede,(http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-42773972 ), erişim: 1 Ocak 2018
- Anonim(2018), İtalya’da seçimler öncesi siyaset hareketli,(http://tr.euronews.com/2018/01/29/italya-da-secimler-oncesi-siyaset-hareketli ), erişim: 1 Ocak 2018