Son zamanlarda #MeToo etiketiyle sosyal medyada başlatılan kampanyaya katılan 18 kadın yazar, İsveç Akademisi’ne yakınlığıyla bilinen ve “kültür profili” olarak adlandırılan kişiyi taciz ve tecavüzle suçlamıştı.
Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre, acil bir toplantı yapan yönetim söz konusu kişiyle tüm ilişkileri kesme kararı almıştı. Aradan çok geçmeden adı geçen şahsın akademi üyelerinden Katarina Frostensson ile uzun yıllar birlikte yaşadığı ortaya çıkmıştı.
Bazı akademi üyelerinin Frostensson’un ihraç edilmesi için oylama yapılmasını istediklerini ve yapılan oylamada ihraç kararı çıkmaması üzerine akademi üyeleri; Klas Östergren, Kjell Espmark ve Peter Englund’un yönetim kurulundan çekildiklerini duyurdu.
Nobel Edebiyat ödüllerini veren İsveç Akademisinin 3 üyesi, #MeToo kampanyası sırasında ortaya çıkan cinsel tacize karşı yumuşak tutum aldığı için akademideki görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı.
Öte yandan üyelerin sahip oldukları koltuklar yaşam boyu olduğu için teknik olarak istifa etmek mümkün değil. Bir akademi üyesinin ihraç edilebilmesi için üyelerin üçte ikisinin onayı gerekiyor. Ancak yapılan oylamada bu sağlanamadı.
Aybüke Rabia HALİL
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri
Kaynakça:
- Kuseyri, Murat. “İsveç Akademisinde cinsel taciz depremi: 3 istifa”, <https://www.evrensel.net/haber/349580/isvec-akademisinde-cinsel-taciz-depremi-3-istifa>, erişim: 7 Nisan 2018
- Anonim (2018), “İsveç Akademisi’nde cinsel taciz depremi”, <http://t24.com.tr/haber/isvec-akademisinde-cinsel-taciz-depremi,599682>, erişim: 7 Nisan 2018
- Anonim (2018), “İsveç Akademisi’nde cinsel taciz depremi”, <http://ter.wpdevcloud.com/?p=3880>, erişim: 7 Nisan 2018
- Anonim (2018), “Türkiye’de kadınlar #SenDeAnlat (#MeToo) diyebiliyor mu?”, <http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-42666440>, erişim: 7 Nisan 2018