İstanbul’da Kosova Kültür Merkezi Açıldı

23 Şubat 2013 Cumartesi günü İstanbul- Bayrampaşa’da Kosova’nın yabancı ülkelerdeki ilk Kültür Merkezi’nin açıldığı, açılış törenine Kosova ile Türkiye merkezi kurumlar temsilcilerinin katıldığı belirtildi. Kurum temsilcileri yanı sıra Türkiye’nin değişik kent ve şehirlerinden de yüzlerce Arnavut ve Kosova kökenli Türk vatandaşı bu törende yer aldığı öğrenildi.

Bu Kültür Merkezi aracılığıyla Türkiye’de yaşayan Arnavut asıllı Türk vatandaşlarının doğrudan doğruya Kosova ile bağlantı kuracakları ve bu merkez aracılığıyla Türkiye ile kültür ilişkilerinin ilerletilmesi için Türk tecrübelerinden faydalanılacaklarının tahmin edildiği bildirildi.

Açılışta konuşma yapan Diaspora Bakanı İbrahim Makolli’nin, bu merkezin açılmasının Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi için önemli bir diplomatik ilerlemeyi teşkil ettiğinin tarafça değerlendirildiğini ifade ettiği, bu tür merkezlerin Bursa, İzmir ve Ankara yanı sıra dünyanın diğer ülkelerinde de açılmasının beklendiğini söylediği aktarıldı. Ayrıca Bakan Makolli’nin “Çok sayıda vatandaşın aslen bizim topraklarımızdan olduğundan dolayı ilk Kültür Merkezi’nin Türkiye’de açılması tercih edilmiştir. Halklarımızın dostluk kökleri, eski kültür ve tarihi ilişkilere uzanmaktadır.”şeklinde açıklamada bulunduğu aktarıldı.

Bayrampaşa Belediye başkanı Attila Aydıner’in ise ‘bu tür merkezlerin özellikle gençler için yeni perspektifleri açacağını’ söylediği dile getirildi.

Dünyanın değişik bölümlerinde milyonlarca Kosova ve diğer Balkan ülkelerinden asıllının yaşadığından dolayı Kosova’nın bunlarla alakalı olmak yükümlülüğü hissettiği kaydedildi. Ayrıca bu Merkez’in Türkiye’deki Kosova asıllı vatandaşları memleketleriyle daha da yakınlaştıracağı ve iki halk arasında kültürleri birleştireceği belirtildi.

(TUİÇ Akademi, kosovahaber, tumbalkanliler.org)

Gül MURİÇ

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...