İspanya’dan AB’ye Kosova Eleştirisi

İspanya, Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar Entegrasyon Planı’nda Kosova’nın yer almasını eleştirdi. Genişlemenin hızlandırılması için Kosova’nın planın dışında olması gerektiğini düşünüyor.

Bu hafta Avrupa Komisyonu Batı Balkanlar Stratejisi’ni yayımlayacak. Bu, Avrupa Birliği’ne katılmak isteyen Batı Balkan ülkeleri için hem umut hem de endişe uyandıran adım olacak. 2018 yılının AB Batı Balkan ilişkileri yılı olacağı düşünülmektedir. WB6(WesternBalkans6)  AB’ye üye olma potansiyeli olan ve katılmak isteyen Arnavutluk, Bosna, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’ı  içermektedir. Kosova’nın üye olabilmesi için Sırbistan ve diğer tanımayan AB üyesi ülkeleri(İspanya,Kıbrıs,Yunanistan,Romanya,Slovakya) tarafından bağımsızlığının tanınması gerekiyor.

İspanya Dışişleri Bakanı, Avrupa Komisyonuna resmi olmayan kağıt gönderdi ve  WB6’nin genişleme dinamiğine ve uluslararası hukuka uymadığını, Kosova’nın farklı bir yapıya sahip olduğunu ve Sırbistan’ın bir bölgesi olarak ancak genişleme sürecine girebileceğini açıkladı. İspanya’nın Kosova’yı tanıma konusunda çekimser kılan durum Katolonya sorunudur. İspanya, Avrupa kıtasında oluşacak bağımsızlık durumlarının Katalonya tarafından kullanılabileceğini düşünüyor. Geçen yıl Katolonya bağımsızlık referandumundan sonra, Avrupa Komisyonu, Kosova’nın durumunun Katolonya ile karıştılmaması gerektiğini çünkü İspanya’nın AB üyesi bir ülke olduğunu Sırbistan’ın ise olmadığını üzerine değerlendirmede bulundu.

Asude UYSAL
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...