İspanya Erken Seçime Gidiyor

İspanya’da 20 Kasım’da yapılacak erken genel seçim süreci bugün resmen başladı.

Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, meclisin feshedilmesi ve 20 Kasım’da erken genel seçime gidilecek olmasıyla ilgili kararnameyi bugün imzalayarak, Kral Juan Carlos’a sundu.

Gelecek seçimlerde aday olmayacak ve siyaseti bırakacak olan Zapatero, düzenlediği basın toplantısında, ekonomik krize yönelik açıklamalar yaptı.

Zapatero, “Büyük bir ülkeyiz ve İspanya mevcut zorlukları, beklenenden daha erken aşacaktır. İspanya’ya ve İspanyollara güvenim tam. Herkese iş düşüyor ve herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir” dedi. Ekonomik krize karşı başlıca kararların alındığını kaydeden İspanya Başbakanı, “Eğer başka kararlar alınması gerekseydi, hiç şüphe yok ki alırdım” şeklinde konuştu.

Zapatero, ayrıca ETA mahkûmlarının ETA’ya yaptıkları “şiddete son verme” çağrısıyla ilgili olarak “Şiddetin sona ermesi için anlamlı bir adım, her zaman tedbirli olmamıza karşın hiç şüphe yok ki sona yaklaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 20 Kasım’daki genel seçimlerde Sosyalist İşçi Partisi’nde (PSOE) Zapatero yerine başbakan adayı Alfredo Perez Rubalcaba olacak.

“Zapatero Çok Zor Bir Miras Bıraktı”

Öte yandan ana muhalefette olan ve şimdiye kadar yapılan anketlerde favori olarak gösterilen Halk Partisi’nin lideri Mariano Rajoy da düzenlediği basın toplantısında, Zapatero’yu “ekonomik olarak yönetimi çok zor olan bir miras bırakmakla” suçladı. Rajoy, seçimleri kazanması halinde, “merkezde, ılımlı ve diyalog içinde olan bir başbakan olacağını” ifade etti.

Rajoy, ETA’da bir değişiklik görmediğini, ETA mahkûmlarının imzaladıkları belgenin “kabul edilemez” olduğunu savunarak, “ETA’dan beklenen tek açıklama, silah bırakıp, suç örgütü olmayı bırakmalarıdır” açıklamasında bulundu.

İspanya’da resmi seçim kampanyası 4-18 Kasım tarihleri arasında olurken, 20 Kasım’daki seçimlerden sonra 13 Aralık’ta yeni milletvekillerinden oluşan meclisin açılması öngörülüyor.

 

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Dünya Ticaretinde Yeni Bir Süreç 4 Şubat İtibariyle Başlıyor

ABD’nin 20 Ocak 2025 de yemin ederek II. kez...

Ukrayna’nın Batı Sınırları, Çatışma Sonrası Büyük Olasılıkla Değişmeyecek

Andrew Korybko Son dönemde yaşanan iki gelişme, uzun süredir devam...

Slavoj Zizek: Solcular, Ukraynalıların Savaş Sırasındaki Seçimini Yanıltıcı Şekilde Sunuyor

Savaş zamanlarında, hayatta kalma, ahlak ve kimlik gibi temel...

Orta Güçler ve Anlaşma Sanatı

Middle Powers and the Art of the Deal Anne-Marie SlaughterDonald...