İran’ı Eleştiren BMGK Tasarısına Rusya’dan Veto

Rusya, İran’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen’e yönelik silah ambargosunu ihlal etmesinden duyulan endişelerin ifade edildiği BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etti. İngiltere tarafından hazırlanan ve BMGK’de oylanan tasarıya Rusya’nın yanı sıra geçici üyelerden Bolivya da olumsuz oy verdi.

Tasarı 11 ülkenin desteğini almasına rağmen daimi üye Rusya’nın vetosu nedeniyle kabul edilmedi. Çin ve Kazakistan ise çekimser oy kullandı.

İngiltere tarafından hazırlanan ve ABD tarafından desteklenen ilk tasarı Yemen’de Husilere füze ve silah sağlayarak BM yaptırımlarını delmekle suçlanan İran’ın kınanmasını talep ediyordu ancak Rusya’nın itirazı üzerine yürütülen görüşmelerden sonra tasarıdan ”kınama” kelimesi çıkarılmıştı. Oylamaya sunulan tasarıda İran’ın Yemen’e yönelik silah ambargosunu ihlal etmesinden duyulan endişelere yer verilmişti.

İran’a yönelik endişelerin dile getirildiği tasarıyı veto eden Rusya, konseyde kendi rakip tasarısını oylamaya sundu. İran’dan bahsetmeyen ancak Yemen’de Husi liderlerine uygulanan silah ambargosunun ve yaptırımların denetlenmesi ile raporlanmasından sorumlu panelin görev süresinin 26 Şubat 2019’a kadar uzatılmasını talep eden karar kabul edildi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ”doğruluğu kanıtlanmamış” bölgede gerginliğin artmasına neden olacak ”tehlikeli” ifadeler içeren İngiltere’nin sunduğu tasarıyı kabul etmeyeceklerini söyledi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise yaptığı açıklamada, ”BMGK’nin Suriye’de barbar Esed rejimine karşı harekete geçmesini sürekli engelleyen” Rusya’nın, şimdi de Yemen’e yönelik silah ambargosunu ihlal eden İran’a karşı önlemler alınmasını engellediğini bildirdi.

Haley, ”Rusya, İran’ın tehlikeli ve istikrarı bozan eylemlerine karşı veto gücünü kullanacaksa, ABD ve ortakları Rusya’nın engelleyemeyeceği önlemler alacak” ifadesinde bulundu.

BM yaptırım komitesi son raporunda İran’ın balistik füzeler, askeri teçhizat ve insansız hava aracı teknolojisi dahil olmak üzere İran silahlarının Yemen’deki Husi milislerin eline geçmesini önleyemediğini belirtmişti.

Begmurat ALLABERDİYEV
o-Staj AVRAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...