İran’dan İsrail’e Cevap

Lübnan televizyonu El Mayaden’e konuşan Hizbullah Genel Sekreteri, İranlı yetkililerden olağan bir saldırıya karşı nükleer tesislerinin hazır olduğu hakkında bilgi aldığını söyledi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah “Çok güçlü bir cevap verilmesine karar verildi, sadece İsrail topraklarıyla sınırlı kalmayacak. Tüm bölgedeki Amerikan üsleri de İran’ın hedefinde olacak” ifadesini kullandı. Nasrallah, İsrail’in İran’a saldırması durumunda bundan ABD’nin de sorumlu olacağını söyledi. Röportajda Hizbullah’ın silah bakımından güçlü olduğunun altını çizen Nasrallah, “İsrail, ilk vuruşu öncelikle roket rampalarımıza yapmayı hedefliyor. Ancak İsrail’in tahmin edemediği, gözlerden uzak yerlerde roket rampalarımız var. Sayıları az da olsa, yüzlerce İsraillinin ölümüne neden olacak miktarda roketimiz var” şeklinde ifadelerde bulundu.

İsrail’in yetersiz olduğu çok ciddi noktaları olduğunu da savunan Nasrallah, İsrail’in zayıf noktaları üzerinde çalıştıklarını, iddia edildiği gibi kimyasal silahlara sahip olmadıklarını, bunun sebebi olarakta dini nedenleri gösterdi ve kimyasal silaha ihtiyaç da duymadıklarını söyledi. Bunun yanı sıra ise aynı etkiyi sağlayacak bombalama gücüne sahip olduklarını ve olası her türlü tehlikeye karşı tüm alternatiflere açık olduklarını dile getirdi. Ayrıca sadece işin savunma kısmında da yer almadıklarını, küresel oyunları okuma konusunda kendilerine güvendiklerini ve gelecek için oldukça iyimser oldukları şeklinde ifadelerde bulundu.

İran’ın Esad rejimine verdiği desteği “İsrail ve ABD’nin karşısında olan her rejimi destekleriz” sözleriyle açıklayan Nasrallah, “Suriye yönetimine öncelikle İsrail’e karşı takındığı tutum, ikinci olarak da reform ve diyaloğa hazır olduğuna inandığımız için destek veriyoruz” dedi.

Nasrallah, ‘’ABD Suriye’ye, İran’la ve Hizbullah’la ilişkisini kesmesi karşılığında Suriye’deki krizi bitirme sözü vermişti. ABD savaşın uzamasını, Suriye’nin tamamen yıkılmasını istiyor. Irak’ta da aynı politikayı uygulamıştı” ifadesinde bulundu.

1982’de İsrail’in Lübnan işgaline yönelik kurulan Hizbullah örgütü İran yönetiminin desteğiyle kurulmuş olup, kuruluşundan bu yana ise  Suriye’deki Esad rejimini destekliyor.

(TUİÇ Akademi, cnntürk, DHA, AA)

Esra Kaya

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Dünya Ticaretinde Yeni Bir Süreç 4 Şubat İtibariyle Başlıyor

ABD’nin 20 Ocak 2025 de yemin ederek II. kez...

Ukrayna’nın Batı Sınırları, Çatışma Sonrası Büyük Olasılıkla Değişmeyecek

Andrew Korybko Son dönemde yaşanan iki gelişme, uzun süredir devam...

Slavoj Zizek: Solcular, Ukraynalıların Savaş Sırasındaki Seçimini Yanıltıcı Şekilde Sunuyor

Savaş zamanlarında, hayatta kalma, ahlak ve kimlik gibi temel...

Orta Güçler ve Anlaşma Sanatı

Middle Powers and the Art of the Deal Anne-Marie SlaughterDonald...