İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Tahran’ın ABD, İsrail ve Suudi Arabistan tarafından daha fazla baskı altında olması durumunda Ortadoğu’da neler olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.
Laricani, “İsrail ve Suudi Arabistan bölgedeki kaosun kaynağı. Suudi Arabistan, İsrail ve Amerika üçgeni bölgeyi kaotik bir sahneye dönüştürmek istiyor. Tahran’ı köşeye sıkıştırırlarsa bölgenin güvenliği tehlikeye girecek” dedi.
İran, ABD’nin tepkisine rağmen ülkenin yeni nükleer zenginleştirme tesisini açtı. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Natanz nükleer tesisinde uranyumun yakıt olarak kullanılabilmesine imkan sağlayan yeni nesil santrifüjler yapmak için gereken altyapıyı inşa ettiklerini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs’ta ülkesinin P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran yönetimine ağır yaptırımlar getireceğini açıklamıştı. Anlaşmada yer alan diğer beş ülke anlaşmanın devamından yana olsa da bu durum bir krizi meydana çıkarmıştır.
Anlaşmanın eksiklerinin giderilerek yeniden gündeme gelmesi pek mümkün görünmemektedir. ABD, Ortadoğu’da krizi tırmandırmak ve düşman ülke olarak İran’ın varlığını sürdürmekten yana bir tutum sergilemektedir.
Aybala LALE
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri
Kaynakça:
- Anonim, (2018), İran’dan ABD’ye Orta Doğu tehdidi, <http://www.trthaber.com/haber/dunya/irandan-abdye-ortadogu-tehdidi-369203.html>, erişim: 9 Haziran 2018.
- Hafezi, P., (2018), Regional security threatened if Iran cornered: parliament speaker, <https://ca.reuters.com/article/topNews/idCAKCN1J40XK-OCATP>, erişim: 9 Haziran 2018.
- Anonim, (2018), Regional Security Threatened if Iran Cornered: Parliament Speaker, <https://www.nytimes.com/reuters/2018/06/08/world/middleeast/08reuters-iran-palestinians-quds.html>, erişim: 9 Haziran 2018.