İran’da ‘Başörtüsünü Çıkarma’ Eylemleri: 29 Kadın Gözaltında

Tahran’da polis kamusal alanda kadınlara yönelik kıyafet kısıtlamalarını protesto amacıyla başörtüsünü çıkaran 29 kadını gözaltına aldı.

Söz konusu tutuklananlar için “Aldatılmış kişiler” ifadesi kullanılan Tahran polisinin açıklamasında, protestocuların “Beyaz Çarşamba” adını verdikleri kampanya kapsamında başörtülerini çıkardıkları kaydedildi.

Ülkenin dört bir yanındaki kadınlar, hafta boyunca İslami giyim kurallarını protesto etmek amacıyla posta kutularının üzerine çıkarak bir sopaya bağladıkları başörtülerini bayrak gibi salladı.

Başsavcı Muhammed Cafer Montazeri Çarşamba günü yaptığı açıklamada örtünme ve giyim kurallarını ihlal edenlerin yabancılar tarafından kışkırtılıyor olabileceğini, bu nedenle bu suçu ‘ilk’ kez işleyenlerin cezalandırılmak yerine uyarılmasının daha yerinde olacağını, gösterilerin ‘önemsiz’ ve ‘çocukça’ olduğunu söyledi.

İran’daki kadınlar yaklaşık kırk yıl boyunca ‘başörtüsü yasası’ ile mücadele etseler de, yeni protesto dalgası daha fazla dikkat çekti ve kişisel özgürlükler karşısında nadiren görülen bir mücadelenin yayılmasına yol açtı. Protesto gösterilerine sosyal medyada koyu dindar ve muhafazakar İranlılardan bile destek geldi ve bir çok kişi dini kuralları uygulamanın kişisel tercih olması gerektiğini söyledi.

İranlı kadınların başları açık fotoğraflarını koydukları “Benim Gizli Özgürlüğüm” (My Stealthy Freedom) sitesi ve Facebook sayfasının yöneticisi Masih Alinejad, prostestolar için: ‘’Baskının en göze çarpan sembolüne karşı mücadele ediyoruz.’’ dedi.

Başörtüsünün zorunlu olduğu İran’da, kurallara uymayanlar para veya hapisle cezalandırılabiliyor.

Aybala LALE
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...