İran’a Nükleer Denetim Baskısı

Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Uluslararası Enerji Kurumu(UAEK),nükleer çalışmalarına hız kesmeden devam eden İran konusunda endişeli. UAEK, İran’ı uranyum zenginleştirme çalışmalarının durdurulmasına yönelik çağrılarına cevap vermemekle itham etti.

Öte yandan, toplantıda Birleşmiş Milletler’in daimi üye ülkeleri ile Almanya’nın birlikte hazırladıkları, nükleer tesislerin kontrol edilmesini öngören karar tasarısı oylamaya sunuldu.35 üye ülkeden 31’inin onayladığı tasarıya tepki gösteren tek ülke Küba olurken Mısır, Ekvador ve Tunus oylamaya katılmayarak tarafsız kaldı. Oylamaya katılmayan bu 4 ülkede şu anda İran’ın dönem başkanlığını yaptığı Bağlantısızlar Hareketi’nin üyesi.

UAEK’in hazırladığı bu karar tasarısı; ABD, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere tarafından sunuldu. Viyana’daki BBC muhabiri Bethany Bell önergenin, dünyanın altı güçlü ülkesinin görüş birliğini temsil ettiğini söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin UAEA’daki daimi temsilcisi Ali Asker Sultaniye, İran’ın uzlaşmaya gitmeyeceğinin sinyallerini şu sözlerle dile getirdi; ‘‘Alınan kararlar İran’ın nükleer meselesi için bir çözüm yolu değildir. Bu sadece durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirecek, devam ettirmemiz gereken işbirliğimizi riske atacaktır.”

UAEA kurum Başkanı Yukiya Amano konuşmasında nükleer faaliyetleri konusunda İran’ı uyararak, İran’ın nükleer denemeler yaptığı iddia edilen Parçin tesisinin denetlenmesi ve denetçilerin girişine müdahalesine daha fazla devam etmeden, izin verilmesini istedi.İran’ın ise Parçin tesisinde nükleer silah geliştirmeye yönelik denemeler yaptığı ve bu çalışmaların izlerini silmek için Birleşmiş Milletler denetçilerinin ziyaretini geciktirmeye çalıştığı iddia edilmişti.UAEK İran’la nükleer enerji programından dolayı ocak ayından beri sürdürdüğü görüşmelerden sonuç alamıyor.

Diplomatik kaynakların belirttiğine göre ise Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın nükleer dosyasınıbir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunmak için yeni bir karar tasarısı düzenliyor.

 

(TUİÇ Akademi, Hürriyet, TRT)

 

Esra KAYA

TUİÇ Akademi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...