İngiltere’de yayınlanan bir raporda, ülkedeki şirketlerde çalışan üst düzey yöneticilerin maaşlarıyla diğer çalışanların maaşları arasında büyümekte olan farka dikkat çekildi.
İngiltere Yüksek Maaş Komisyonu isimli bağımsız araştırma kurulu tarafından hazırlanan raporda ülkedeki üst düzey yöneticilerin maaşlarının 1980 yılındaki maaşlarına göre kırk kat artmış olduğu ortaya kondu.
Rapora göre, kimi yöneticiler için maaş artışı daha da yüksek oranda gerçekleşti.
Örneğin, dünyanın önde gelen bankalarından Barclays Bank’te 1980 yılında genel müdür maaşı, ülkedeki tüm çalışanların maaş ortalamasının 13 katıyken, aynı bankadaki genel müdürün bugünkü maaşı İngilizlerin ortalama maaşının 169 katı.
Raporu hazırlayan komisyonun başkanlığını yürüten Deborah Hargreaves maaşlar arasında artan dengesizliğin dünyanın dört bir yanında bu konuyla ilgili rahatsızlığa ve tartışmalara yol açtığını belirtiyor.
Hargreaves’e göre yaşanmakta olan mali krizle birlikte “daha sorumlu şekilde işleyen bir kapitalizm” talebinin giderek artan sayıda insan tarafından paylaşıldığını söylüyor ve bu konuda yapılan eylemlere dikkat çekiyor.
“19. Yüzyıl Kadar Adaletsiz”
İngiltere’deki gelir dağılımı adaletsizliği konusunda faaliyet yürüten örgütler ülkedeki durumu, kapitalizmin en sert toplumsal etkilerinin yaşandığı 19. yüzyıldan bu yana karşılaşılan en büyük toplumsal eşitsizlik olarak tanımlıyorlar.
Küresel alanda rekabet eden şirketler piyasadaki en iyi yöneticilere ihtiyaç duyduklarını ve bu sebeple kendilerine yüksek maaşlar ödenmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar.
Ancak uzmanlar, mali tasarruf paketleriyle zor günler geçiren İngiliz kamuoyunun büyük çoğunluğunun adalet duygusunun zedelendiğini ve bu durumun göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
(tuicakademi-BBC)