İngiltere Körfez Ülkesi Bahreyn’de İlk Kalıcı Askeri Deniz Üssünü Açtı

İngiltere; Yom Kipur Savaşı’ndan bu yana ilk kez, Ortadoğu’da kalıcı bir üs kurdu. İngiltere, Basra Körfezi’ndeki Bahreyn ülkesinde Mina Salman Limanı’nda inşa ettiği deniz üssünü geçtiğimiz gün açtı.

Bahreyn haber ajansı BNA’da yer alan bilgiye göre, ülkenin doğusundaki Selman Limanı’nda kurulan üssün açılışında Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamed Al Halife ve İngiltere kraliyet ailesinden Prens Andrew ile her iki ülkeden yetkililer yer aldı. Prens Selman açılışta yaptığı konuşmada, söz konusu üssün Bahreyn’in “terörizmle mücadelede uluslararası koalisyonu destekleme, dünya barışını, uluslararası su yolları ve küresel ticaret hareketini koruma konusundaki çalışmalarında” önemli bir yeri olduğunu belirtti. York Dükü Andrew ise üs, ‘’iki ülkenin çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterecek’’ dedi.

İngiltere, Fars Körfezi’nin güney kıyılarında askeri konumunu pekiştiren bu üssü açmak ve askeri ilişkilerini geliştirmekle aslında bazı özel hedefleri izliyor. Londra yönetiminin de Bahreyn de açılan bu üs ile bir takım başka beklentileri de olduğu çok açıktır. Aslında Britanya devleti hâla bu devletin Fars Körfezi’nin güney kıyılarında yer alan Arap emirliklerini sömürdüğü yıllara geri gitmeyi ve yeniden Bahreyn’de eski konumuna kavuşmayı amaçlıyor, çünkü Britanya 1970’li yıllarda bu bölgeden çekilmeden önce Ortadoğu’nun en önemli aktörüydü.

Gerçekte Britanya, Ortadoğu’nun şimdiki siyasi haritasının şekillenmesinde temel rolü ifa etti.  Bahreyn de Britanya açısından büyük önem arz eden ülkelerden biridir, zira bugünkü Bahreyn ve Halife rejimi varlığını Britanya’nın politikalarına borçludur.

Halil ÇANKAYA
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...