İngiliz yasaları tarafından yasaklanmış olmasına rağmen, İngiltere merkezli bir şirket, kasım ayında Honduras’ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Honduras Hükümeti’ne yaklaşık 420.000 ABD doları tutarında yasa dışı casus yazılım sattı.
Satılan casus yazılım ekipmanı, zaten insan hakları alanında ciddi bir sicili bulunan ülkenin hükümet destekli kolluk kuvvetleri tarafından kullanıldı.
Honduras’taki tartışmalı seçimlerden hemen önce, muhalefet protestocularına ve Orta Amerika ülkesindeki aktivistlere yönelik olan ve şiddet içeren bir darbeye yol açan casus ekipmanlar ülkede büyük etki yarattı.
Kasım ayında yapılan seçimden bu yana, ülke yeni bir kargaşayla sarsıldı. Yolsuzlukla ilgili yaygın iddialara ve uluslararası gözlemcilerin yeni bir seçim çağrısına rağmen, tartışmalı seçimi görevdeki Başkan Juan Orlando Hernandez kazanmıştı.
İngiltere Dış Ticaret Departmanı, ihracat yetkisine sahip olmakla suçlanıyor ve sadece yasal satışları onayladığı konusunda ısrarcı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre ise, İngiliz Hükümeti, Honduras vatandaşlarının insan haklarını ihlal eden hükümete sahip oldukları gerekçesiyle, Honduras’a ve bu tarz ülkelere casus yazılım satmayı yasakladı. Honduras’ta ise, ulusal kongre, sosyal medyada yayınlanan her şeyin izlenmesine ve cezalandırılmasına izin verecek olan, muhalifler tarafından “Gag Yasası” olarak adlandırılan Siber Güvenlik Yasası reformunu kabul etti.
Merve ÜN
o-Staj 2018 LATAM Stajyeri
Kaynakça:
- Lakhani, Nina(2018), UK Sold Spyware to Honduras Just Before Crackdown on Election Protesters, <https://www.theguardian.com/world/2018/feb/08/uk-sold-spyware-to-honduras-just-before-crackdown-on-election-protesters> erişim tarihi: 09.02.2018
- Anonim(2018), UK Company Sold Spyware to Honduran Gov’t Before Elections, <https://www.telesurtv.net/english/news/UK-Company-Sold-Spyware-to-Honduran-Govt-Before-Elections–20180208-0027.html > erişim tarihi: 09.02.2018