8 Mayıs 2018 günü, Bulgaristan-Sofya’da İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), “Varna Zirvesi’nin ardından, Türkiye-AB İlişkileri için Perspektifler ve Bulgaristan’ın Rolü” konulu bir panel düzenledi. Türkiye’nin de katıldığı Varna Zirvesi 26 Mart’ta yine Bulgaristan’da gerçekleşmişti.
Panel, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği ve PanEuropa Bulgaria ortaklığı ile düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti Bulgaristan Büyükelçisi Hasan Ulusoy ve İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında Büyükelçi Hasan Ulusoy, Türkiye’nin zamanında Bulgaristan’ın Avrupa Konseyi ve NATO üyeliği için verdiği desteğe karşılık Bulgaristan’ın da Türkiye’ye olan desteği için minnettar olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda, Varna Zirvesi’nin Bulgaristan’ın uğraşları sayesinde toplandığını hatırlatarak, bu zirvede Türkiye’nin AB ile diyalog kurma fırsatını sağladığı için Bulgaristan’a tekrar teşekkürlerini bildirdi.
Konuşmasının devamında, “Türkiye, AB üyesi olmamasına rağmen bir Avrupa ülkesidir ancak AB Türkiye’ye kapılarını açmazsa gerçek bir medeniyet projesi olamayacak ve Avrupa’nın entegrasyonu tam manasıyla tamamlanamayacaktır.” görüşünü savundu.
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise konuşmasında Varna Zirvesi’nde Komisyon Başkanı Juncker’in, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin süreceğini bildirdiğini hatırlatarak, bu sözlerin uygulamada da karşılık bulması gerektiğini vurguladı. Zeytinoğlu, AB konusunda Türkiye’nin bir aday ülke olmaktan çok ‘’stratejik ortak’’ olarak nitelendirilmesini, aynı zamanda Batı Balkan Projesi kapsamında Karadağ ve Sırbistan’ın AB üyeliği için 2025’i gösterilmesi ve öngörülebilir bir süreçte AB perspektifi bulunmamasına rağmen Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelere vize serbestisi tanınırken 1996’dan beri Gümrük Birliği ortağı ve 1999’dan beri de aday ülke statüsünde olan Türkiye’nin hala vize serbestisi alamamasını eleştirdi.
17 Mayıs 2018 tarihinde Sofya’nın Batı Balkan ülkeleri ile AB liderlerini bir araya getirecek bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlandığını ve zirveye Türkiye’nin davet edilmediğini hatırlatan Zeytinoğlu, bunun büyük bir kayıp olduğunu söylemekten de geri durmadı.
Başkan, Gümrük Birliği’nin güncellenme durumunun Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde ve Türkiye’nin AB standartlarına uyumunda etkili olabileceğini belirterek tavsiye niteliğinde konuştu. Türkiye ile AB ilişkilerinin geliştirilmesi için her fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Panele, Türkiye Cumhuriyeti AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Avrupa Komisyonu Bulgaristan Temsilciliği Başkanı Büyükelçi Ognian Zlatev, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı AB Kurumları ve Politikaları Genel Müdürü Genka Georgieva ve konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye-AB ilişkilerinde kilit noktalara değinilen panelde, Türkiye adına konuşan taraflar konuşmalarında, yapılan çifte standart durumuna eleştirilerini böylelikle getirmiş oldu. Türkiye, AB’nin istediği standartlara tam olarak ulaşamamış olsa da kendisiyle aynı halka içinde bulunduğu diğer ülkelere yapılan ayrıcalığı fırsat bulduğu her mecrada dile getirerek de olsa umarız bu sorunun önüne geçilebilir.
Simge ŞAHİN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri
Kaynakça:
- Anonim (2018), İKV, VARNA ZİRVESİ’NİN ARDINDAN TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ SOFYA’DA ELE ALDI, < https://www.ikv.org.tr/ikv.asp?id=3182>, Erişim Tarihi:12 Mayıs 2018
- Anonim (2018), Türkiye-AB İlişkileri Sofya’daki Konferansta Tartışıldı, <http://timebalkan.com/turkiye-ab-iliskileri-sofyadaki-konferansta-tartisildi/>, Erişim Tarihi: 12 Mayıs 2018