Hırvatistan’ın “AB Katılım” Sürecine, Slovenya Sorun Teşkil Ediyor

Geçtiğimiz günlerde Eski Yugoslavya zamanında Hırvatistan‘da da faaliyet gösteren fakat daha sonra Slovenya‘nın kamu şirketi olarak faaliyetlerine devam eden Lyublyanska Bankası’nın Hırvatistan‘daki müşterilere olan borçları ödemeyi reddetmesi üzerine, iki ülke arasında gerginlik yaşanmıştı.

Hırvatistan‘ın hem yerel hem de uluslararası mahkemelerde Slovenya‘ya dava açmasının ardından Slovenyalı yetkililer, 1 Temmuz 2013’te AB‘ye tam üye olacak olan Hırvatistan‘ın AB‘ye katılım antlaşmasını onaylamayacaklarını açıklamıştı.

Bu açıklamalar üzerine Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç ile Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Eryavets, bugün Slovenya‘nın başkenti olan Lyublyana yakınlarındaki tarihi Otoçec kalesinde bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Slovenya Dışişleri Bakanı Eryavets, “Slovenya‘nın Lyublyanska Bankası’nın Hırvatistan‘daki müşterilere yönelik olan ve eski  Yugoslavya döneminden kalan eski borçların ödenmesi ve bu bağlamda  Hırvatistan‘ın  Slovenya‘ya yönelik açtığı tazminat davalarının sonuçlandırılması” konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Hırvatistan‘ın AB‘ye üye olmasını destekleme konusunda anlaştıkları gözlenen iki mevkidaş Vesna Pusiç ile Karl Eryavets, ulaştıkları çözümü Başbakanlarına ve hükümetlerine sunacaklar. Gelişmelerin Mart ayında çözüme varılması bekleniyor.

Hırvatistan Yeni İşgücü Piyasası Tedbirleri Kabul Etti

Hırvat hükümeti ülkedeki % 21 civarındaki işsizlik oranını düşürmek amacıyla bu yılın başlarında işsiz gençlere sağlık ve emeklilik sigortası gibi işgücü piyasası tedbirleri alması konusunda çalışmalar başlattı.

 

(TuiçAkademi, neurope.eu, AA)

TUİÇ-BALKAM

Gülşah ŞENGÜLER

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...