Hırvatistan ve Romanya İlişkileri Gelişiyor

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic Romanya’ya bir ziyarette bulundu ve bu ziyareti kapsamında Romanya Başbakanı Viorica Dancila tarafından Victoria Sarayı’nda, askeri bir tören eşliğinde karşılandı. İki ülkenin milli marşlarının okunduğu askeri törenin ardından başbakanlar, resmi delegelerin de katılımıyla görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından, başbakanların huzurunda, “Romanya Hükümeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma ve Güvenlik Alanlarındaki İkili İş Birliğinin Güçlendirilmesi Konusunda Niyet Beyanı” imzalandı.

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic, 2019 ve 2020 yılları arasıyla Romanya ve Hırvatistan’ın sırasıyla AB başkanlığı edeceğini ve iki ülke arasındaki ilişkinin savunma iş birliğinin güçlendirilmesiyle gerçekleşeceğini açıkladı. ”Zagreb ve Bükreş olarak Avrupa’nın dış politika sahnesinde, iş birliğimizin yoğunluğuna katkıda bulunacak olan uyum faktörleri olarak birlikte hareket edeceğiz.” sözleriyle de geleceğe yönelik ikili ilişkilerini ifade etti.

Plenkovic, uluslararası savunma, havacılık ve güvenlik fuarı olan ve Hırvatistan’dan da dokuz şirketin katıldığı, ” 2018 Karadeniz Savunma ve Havacılık Fuarı”na Hırvatistan Savunma Bakanı Damir Krsticevic ile katıldı. Romanya başbakanının yanı sıra Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Temsilciler Meclisi Başkanı Liviu Nicolae Dragnea ile de temaslarda bulundu.

Romanya, 2019 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı görevini üstlenecek ve başkanlık görevi 2019 yılının ikinci yarısı ile Finlandiya’ya ve daha sonra ise 2020 yılının ilk yarısında Hırvatistan’a geçecek. Konseyin 18 aylık dönemde ortak bir program hazırlayan ve ele alacağı konular ile başlıkları belirleyen bu üç ülke ”Trio” olarak adlandırılmaktadır.

1991 yılında bağımsız olan Hırvatistan’ın bağımsızlığı Romanya tarafından 1992 yılında tanındı ve birkaç ay içinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler başladı. Romanya 2007 yılında AB üyesi olurken, Hırvatistan 2013 yılında oldu. AB kapsamında çeşitli projelerde birlikte çalışan iki ülkenin genel olarak diplomatik ilişkiler iyi durumdadır ve son yıllarda siyasi ve ekonomik ilişkileri de gelişmiştir. İki ülke de NATO üyesidir.

Nuray KARAGÖZ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...