Hırvatistan-Slovenya Sınır Anlaşmazlığı

6 Şubat tarihinde AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Hırvatistan-Slovenya sınır anlaşmazlığının çift taraflı bir anlaşmazlık olduğunu ve iki ülkenin de bu sorunu çözmesi için sorumlu olduğunu dile getirdi. Balkan ülkelerinin aralarındaki sınır anlaşmazlıklarını çözmediği müddetçe AB üyesi olamayacağını da söyledi.

Juncker’ın bu konuşması üzerine Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec şaşkınlığını dile getirdi çünkü Erjavec’e göre bu sorun çift taraflı bir sorun olmak yerine AB’nin ve hukukun üstünlüğünün problemi.

Hırvatistan’ın Hakemlik Anlaşması’nı uygulamaya koymadığını söyleyen Erjavec, bu durumun devam etmesi halinde Slovenya’nın AB Adalet Mahkemesi’ne başvuracağını ifade etti. Sözlerine Hırvatistan’ın, Macaristan hariç tüm komşularıyla çözülmemiş sınır sorunları varken Slovenya’nın ise sadece Hırvatistan ile olduğunu da ekledi.

Yugoslavya’nın dağılmasıyla birlikte Yugoslavya’dan ayrılan devletler arasında sınır sorunları oluştu. Bu sorunlardan biri de Hırvatistan ve Slovenya arasındaki Piran Körfezi’ndeki deniz sınırı sorunu. İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığı 1993 yılında Hırvatistan’ın bölgede sınır geçiş noktasını genişletmesiyle başladı. Sloven nüfusun bu bölgede fazla olması ve BM Deniz Hukuku’na göre Slovenya, bölgede hakimiyetini istiyor. Hırvatistan ise, BM Deniz Hukuku’nun Hırvatistan’dan yana olduğunu iddia ediyor. Karşılıklı yapılan misillemeler nedeniyle çözülmesi gereken sorunun daha da büyümesinden dolayı 4 Kasım 2009’da “Hakemlik Anlaşması” imzalandı. Ancak her iki ülke de bu anlaşmanın karşı tarafa avantaj sağladığını düşünmekte.

Nuray KARAGÖZ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...