Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Merkez Solun Adayı Zoran Milanovic Kazandı

Hırvatistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda merkez sağ Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) öncülüğündeki ittifakın adayı mevcut Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ile Sosyal Demokrat Parti (SDP) öncülüğündeki ittifakın adayı eski Başbakan Zoran Milanovic yarıştı.

Devlet Seçim Komisyonunun (DIP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 98’inin sayımı tamamlandı. Sayılan oyların yüzde 52,7’sini alan Milanovic seçimi kazanmayı garantiledi. Mevcut Cumhurbaşkanı Kitarovic ise oyların yüzde 47,3’ünü aldı. DIP verilerine göre, seçime katılım ise yüzde 55 civarında oldu.

Zagreb’te kendisini destekleyen kalabalığa konuşan Milanovic, “Bu az farklı ama adil ve temiz zafer insanlarımıza biraz inanç ve ruh getirdiyse ben mutlu bir adamım ve buna hep birlikte sevinebiliriz” dedi.

Mevcut Cumhurbaşkanı Grabar Kitarovic’in yarışta favori gözükmesine rağmen Milanovic’in cumhurbaşkanlığını kazanması bu yıl sonunda yapılacak parlamento seçimleri öncesinde hem Kitarovic’e hem de partisi merkez sağ Hristiyan Demokratik Birliği’ne (HDZ) bir darbe oldu.

Bu sonuç HDZ lideri  ve Başbakan Andrej Plenkovic için de ters bir zamanda gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde Hırvatistan Avrupa Birliği dönem başkanlığını alacak ve 6 aylık bu dönemde Brexit, Avrupa Birliği iç reformu ve birliğin önümüzdeki yedi senelik bütçesi gibi zorlu konularda önemli roller üstlenecek.

Hırvatistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Milanovic aslında politikada yeni bir yüz değil. 2011-2015 döneminde ülkenin en genç başbakanlığı görevini yürüten Milanovic, Sosyal Demokrat kimliğe sahip. Hırvatistan’da cumhurbaşkanı her ne kadar seremonik bir role sahip olsa da dış politika ve silahlı kuvvetler konseyi başkanlığı gibi görevleri Başbakanla paylaşıyor. Milanovic yaptığı açıklamada, “Bu ülkeyi iyi niyetle yöneten herkesle birlikte çalışırım, ben de Başbakanlık pozisyonunda bulundum ve iktidarla ilgili herhangi bir ön yargım yok.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

2024 Küresel Göç Trendleri: Yeni Dönem, Yeni Zorluklar

2024 yılı, göç ve göçmenlerle ilgili küresel dinamiklerin yeniden...

Suriye İç Savaşı: Türkiye’nin Tutumu ve Savaşın Türkiye’ye Etkileri           

Ebubekir Bayrambey Giriş Tunus’ta başlayan Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları...

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...