Daha önceki haber analizimizde belirttiğimiz üzere, Hırvat generaller Ante Gotovina ve Mladen Markaç’ın geçtiğimiz yıl Kasım ayında Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti. Gerilen bu ilişkilerin ardından 23 Aralık 2011 yılında başbakanlık görevine başlayan Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç ilk kez komşu ülke Sırbistan’ı ziyaret etti.
Milanoviç-Daçiç görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Sırbistan Başbakanı Daçiç, burada yaptığı konuşmada, Hırvatistan ve Sırbistan arasındaki ilişkilerinin tüm bölgenin istikrarı için çok önemli olduğunu, “Sırbistan ve Hırvatistan hükümetlerinin kendi yetki alanları çerçevesinde yürüttükleri işbirliği oldukça önemli. İyi komşuluk ilişkileri oluşturmak adına yürütülen işbirliği önemli. Daha önce de söylediğim gibi bu görüşme ortak girişimlerimiz sayesinde gerçekleşti. Başbakan Milanoviç Belgrad’a gelmek istediğini teklif ettiğinde ben de severek kabul ettim” diye konuştu.
Gündemin üç ana başlığında, geçmişte yaşanan sorunlar, ekonomik işbirliği ve Avrupa entegrasyonu hakkında konuştuklarını belirten Hırvatistan Başbakanı Milanoviç de Belgrad’a gelme nedeninin “Daha iyisi için ne yapılabileceğini görmek” olduğunu, her iki ülkenin de son 20 yıldır zor bir süreçten geçtiğini söyledi.
Avrupa Birliği’ne 1 Temmuz’da üye olacak Hırvatistan’ın Sırbistan’ı da AB üyeliği yolunda desteklediğini belirten Milanoviç, bunun kendilerinin de çıkarına ve iyiliğine olduğunu ifade etti.
Sırbistan’da gerçekleşen bu görüşme neticesinde Milanoviç’in Belgrad ziyareti AB tarafından da olumlu olarak değerlendirildi.
Gazprom ve Plinacro Güney Akım Projesinde Birleşiyor
Hırvat devlet şirketi Plinacro ve Rus enerji devi Gazprom Hırvatistan Güney Akımı boru hattı kolunu inşa etmek için bir anlaşma imzaladı.
Hırvatistan Başbakan Yardımcısı Vesna Pusiç, Gazprom CEO’su Alexey Miller ile projenin detaylarını görüşmek üzere geçtiğimiz günlerde bir araya geldi.
Projenin ayrıntılarının konuşulduğu toplantıda, Hırvat ekonomisi ve vatandaşları için daha elverişli gaz fiyatları sunma politikaları ile stratejik ortaklık yapılması yönünde kararlar alındı.
Daha ucuz gaz tüketiminin ekonomi açısından da kar sağlayacağı tespitinde bulunan Pusiç “Doğalgaz ile ilgili projelerin bir gaz yakıtlı enerji santrali ve elektrik üretiminde de ekonomi açısından fayda sağlaması bizim için ilginç bir konudur, Hırvat bölgesi için gaz ve petrol keşfi şirketlerimizin proje ortaklıklarında bulunacağı konusu ise yaşam standartlarının temel unsurunu oluşturacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.
Hırvatistan’da düzenlenen toplantıda Gazprom CEO su Alexey Miller, gaz, petrol ve enerji sektörü ile ilgili işbirliği için birçok fırsat görüştüklerini söyledi. “Elektrik üretim tesislerine yatırım yapmaya hazır bulunduklarını ve bu tesislere doğal gazın doğrudan temini için bir sözleşme imzalanmasını dikkate alacağını” belirtti.
Projenin 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Hırvatistan Bağımsızlığının Uluslararası Tanınma Yıldönümü
Avrupa birliğine tam üye olmak için bir dizi reformlar gerçekleştirdiğini açıklayan Hırvat Hükümetinin 15 Ocak Salı günü bağımsızlığının uluslararası düzeyde tanınmasının 21. yıl dönümüydü.
(Tuiç-Akademi, AA, Haberbosnak, mvep.hr, vlada.hr)
TUİÇ-BALKAM
Gülşah ŞENGÜLER