Hırvatistan 1 Nisan’dan İtibaren Vizeli

Türkiye ile Hırvatistan arasında karşılıklı olarak 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle vize uygulamasına başlanacağı bildirildi.

 Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Temmuz 2013 tarihinde Avrupa Birliği üyesi olacak Hırvatistan, AB müktesebatına uyum yükümlülükleri çerçevesinde, ardıllık yoluyla Hırvatistan için geçerli olan 03.07.1967 tarihli ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizelerin Kaldırılması Hakkında Anlaşma’yı” fesih ettiğini belirtti. Bu nedenle, söz konusu anlaşma Türkiye ile Hırvatistan açısından sona erdirilerek karşılıklı olarak 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle vize uygulamasına başlanacağı ifade edildi.

Hırvatistan’ın Son İzleme Raporu AB Üyeliğine Hazır Ülke Konumunda

Hırvatistan’ın AB üyeliği hazırlıkları konusunda son izleme raporu Avrupa Komisyonu tarafından benimsendi.

Hırvatistan’a ilişkin ilerleme raporunda, “Ekim ayında yayınlanan raporda ifade edilen 10 ana hedefe Zagreb hükümetince varıldığı” vurgulandı.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, “Hırvatistan’ın genişlemesi için bu bir başarıdır. Aday ülkenin kriterleri ve taahhütleri teslim ettiğinde, bu genişleme politikasının AB üyelik perspektifi üzerinde kredibilitesinin bir kanıtı ve aynı zamanda bölgenin geri kalanı içinde iyi bir örnek ülke olacağı” değerlendirmelerinde bulundu. Füle, aynı zamanda Hırvatistan’ın 1 Temmuz’da üye olduktan sonra 650 milyon Avro destek alacağını da açıklamalarına ekledi.

Hırvatistan İzleme Raporu’nda rekabet politikası, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik üzerinde duruluyor. Hırvatistan’ın özellikle yolsuzlukla mücadele, hukukun üstünlüğü alanındaki sicili geliştirmeye ise devam etmesi bekleniyor.

Slovenya ile Hırvatistan Arasında Çözülen Sorunun Olumlu Etkileri

Eski Yugoslavya zamanında Hırvatistan’da faaliyet gösteren daha sonra Slovenya’da faaliyetlerini sürdüren Ljubljana Bankası sorununun çözüme kavuşması için iki ülkenin Dışişleri Bakanları Vesna Pusiç ile Karl Eryavets şubat ayında müzakerelerde bulunmuştu.

Bu müzakereler sonucunda ortak kanıya varılmış ancak mart ayında sorunun kesin çözüme kavuşması bekleniyordu. Nitekim beklentiler sonucunda geçtiğimiz ay Hırvatistan ve Slovenya arasındaki Ljubljana Bankası sorununun çözümüne yönelik uzlaşmaya varılmış, böylelikle Hırvatistan’ın AB üyesi olabilmesi için önündeki son engelde çözüme ulaşmış oldu.

Bu durumda iki ülke arasında görülen bu iyileşme neticesinde, Slovenya Meclisi 1 Temmuz tarihi itibariyle Avrupa Birliği üyesi olacak Hırvatistan’ın geçtiğimiz günlerde AB’ye katılım antlaşmasını onayladı.

Slovenya meclisinde 90 milletvekilinin katılımıyla yapılan oylamada 82 milletvekili olumlu yöne oy kullanarak antlaşmanın onaylanması için gerekli olan üçte ikilik çoğunlukta sağlanmış oldu. Slovenya tarafından antlaşmanın onaylandığının kamuoyuna duyurulması için yapılan resmi törende Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç de hazır bulundu.

Slovenya’nın Hırvatistan’ın AB’ye katılımını onaylamasının ardından söz konusu anlaşmasını onaylamayan dört AB üyesi Almanya, Belçika, Hollanda ve Danimarka da var.

AB Üyesi Olacak Olan Hırvatistan’a TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten Ziyaret

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hırvatistan ziyareti kapsamında, Hırvatistan Meclis Başkanı Yosip Leko ve Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç ile görüştü.

Hırvatistan meclis binasında Meclis Başkanı Yosip Leko ile gerçekleşen görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenlenmiş ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için parlamento olarak desteklediklerini belirten açıklamalarda bulunan Çiçek, “Türkiye olarak inanıyoruz ki, Hırvatistan’la olan ilişkilerimiz hem iki ülkenin yararınadır, hem de bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında önemli bir etkisi olacaktır.” diye konuştu.

Başbakan Zoran Milanoviç ile gerçekleştirilen görüşmede ise iki ülke arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı bildirildi. Gerçekleşen bu görüşmelerin ardından basına açık verdiği demeçte Milanoviç, “Türkiye, en zor anlarda Hırvatistan’ın dostu oldu. Ülkesinin 1 Temmuzda Avrupa Birliği’ne üye olacağını, üye olduktan sonra da Türkiye’nin AB’ye üye olmasını destekleyeceğini” belirten açıklamalarda bulundu.

(TUİÇAkademi, DeutscheWelle, meclishaber, Hina, euinside, vlada.hr, TRT, croatiantimes)

TUİÇ BALKAM

Gülşah ŞENGÜLER

Hırvatistan

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Çağında Savaş ve Barış

Henry A. Kissinger, Eric Schmidt ve Craig Mundie: War...

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...