Hindistan, IŞİD Tarafından Kaçırılan 39 İşçinin Öldüğünü Doğruladı

Irak ve Şam İslam Devleti tarafından 2014 yılında kaçırılan 39 Hindistan vatandaşının, Musul dışındaki bir toplu mezardan kalan kalıntıların DNA testinden geçirilmesi sonucu öldükleri tespit edildi. Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj, parlamentoya yaptığı açıklamada, testlerin sonucunun Haziran 2014’te şehrin IŞİD’in eline düşmesi ile kaybolan inşaat işçileri ile eşleştiğini söyledi. Swaraj, Salı günü yaptığı açıklamada “ tam delille bu 39 kişinin öldüğünü söyleyebilirim.” dedi. Swaraj, kimlik kartlarından, saç uzunluklarından ve takılan geleneksel bilekliklerden ölenlerin Pencap eyaletine mensup Sihler olduğunu söyledi.

Hindistan, rehinelerden en azından birkaçının hayatta olabileceğini iddia etmişti – kurtulanlardan birinin ifadesinin aksine-  ve ölümlerini somut delililer olmadıkça açıklanmayacağını söylemişti. Cesetler, erkeklerin yakalandığı inşaat alanından yaklaşık 10 km uzaklıktaki bir köy olan Badush yakınlarında bulundu. IŞİD 2014’te aynı bölgede bulunan 500 tutukluyu infaz etmekle suçlanıyor.  İşçilerden biri olan, Harjit Masih katliamdan kurtulmayı başararak 2015’te Hindistan’a döndü ve bir haber sitesine o ve meslektaşlarının başına gelen kaçırılma ve vurulma olaylarını anlattı. Kurşundan sıyrıkla kurtulduğunu ve Kürtlerin kontrolü altındaki Erbil’e kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Ayrıca, meslektaşlarının katledilmeden önceki günlerde Hint Büyükelçiliğinde aileleri ile telefon görüşmesi yaptıklarını sözlerine ekledi.

Swaraj, ölümlere dair söylentileri reddederek, açıklamayı geciktirmesine sebep olarak ise “ Sadece dosyayı kapamak adına insanımız olduğu iddia edilen bedenleri teslim etmemiz, günah olurdu” dedi. Ancak ailelere boş umutlarla beklettiği için eleştirilerin hedefi olmuştur.

Pınar ŞAHİN
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...