Hashim Thaçi Ordu Konusunda Baskıyı Sürdürüyor

 Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, ülkenin kendi ordusuna sahip olması konusunda baskılara devam ediyor. Bilindiği üzere, NATO’nun 1999 Sırbistan ile savaşından bu yana Kosova’da asker bulundurmakta ve Kosova anayasasına göre devletin kendi ordusuna izin verilmemektedir. Thaçi, süreci hızlandırmak amacıyla bu değişikliğin parlamentoda Kosova Güvenlik Güçleri kanununun değiştirilmesiyle ülkenin düzenli orduya kavuşmasını planlamıştı.

 Bu duruma ise Kosova’nın Batılı müttefikleri başta olmak üzere ve Sırbistan’ın sert tutumu, hatta Kosova’daki Sırp azınlıklarının karşı çıkışı müteakiben değişikliğin kanun ile değil, anayasa değişikliği ile çözülmesine karar alınmıştır. Böylece süreç ivedilikle parlamentodan geçmemiş, aceleye getirilmemiştir. Thaçi, Perşembe (30.03.2017) AFP’ye değişikliğin anayasa ile çözülmesi gerektiği üzerinde bir tereddüt bulunmadığı şeklinde bildirmiştir. Ayrıca, Kosova ordusunun NATO çerçevesinde hareket etmek üzere kurulacağını, izole kalmayacak şekilde uyarlanacağını da ekledi.

 Sürecin hız kaybetmesi konusunda en büyük pay Kosova’nın Batılı dostlarınındır. Özellikle ABD ve diğer önde gelen devletlerin eleştirisi sayesinde Balkanlar gibi çok hassas dengeler üzerine inşa edilmiş bir bölgede hızlı manevra yapmanın çok riskli ve kimsenin öngöremeyeceği sonuçlar doğurabilmektedir. Ayrıca Kosova 2008 yılında tek taraflı Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmiş, 100’e yakın devlet tarafından tanınmış olmasına rağmen hala Rusya, Çin ve Sırbistan tarafından tanınmamaktadır. Bunları da göz önünde bulundurarak, ‘’yıldırım’’ kararlar değil, ‘’adım, adım’’ gitmeyi tercih etmek stratejik anlamda daha doğru olur.

Orhan İrfan – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bosna Avrupa’yı Nasıl Krize Sürükleyebilir?

Sırp Milliyetçiliğinin Geri Dönüşü Kıtada Yeni Bir Savaşı Tetikleyebilir Avrupa...

Avrupa Birliği ile Türk Devletlerinin Yakınlaşması Ne Anlama Geliyor?

Avrupa Birliği'nin Orta Asya politikasında yeni bir evreye girildiği...

Dünya Ticaret Krizi: Türkiye’ye Arabulucuk Görevi Görünüyor

2024 yılına ait Dünya Ticaret verileri değerlendirdiğinde, tüm dünyayı...

Türk Cumhuriyetlerinin Güney Kıbrıs Açılımı

2024 yılının sonlarından itibaren Orta Asya'dan dikkat çekici diplomatik...