Hashim Thaçi Güney Kore’de

Resmi ziyaret için Güney Kore’de bulunan Kosova Başbakanı Hashim Thaçi’nin, Seul’de düzenlenen Dünya Barış Zirvesi’ne katıldığı öğrenildi.

Kosova’nın dünya tarihinde özel bir yere sahip olduğunu, halkın yürüdüğü yolda barış ve demokrasinin kazanıldığını belirten Thaçi’nin konuşmasının bir bölümünde şu ifadeleri kullandığı bildirildi:

”Barış ve küresel kalkınmaya payı geçen tüm dünya ülkelerinden katılan bu gurubun huzuruna çıkmaktan memnuniyetlik ve şeref duymaktayım. Bu, ülkem ve halkımın tarihinden size bilgi sunmak için bir imkanı teşkil etmektedir.

Kosova’nın dünya tarihinde özel bir yer kazandığını belirtirken sizin de bazınızın aklınızda tutacağınız halkımın barış, özgürlük ve demokrasi uğruna vermiş olduğu mücadeleye atıfta bulunmak isterdim. Kosova milliyetçi Miloşeviç’in rejiminin egemen olduğu bir sürü kanlı çatışmalarla parçalanan eski Yugoslavya’nın bir birimini teşkil ediyordu. Benim halkıma olduğu gibi Bosna-Hersek ve Hırvatistan vatandaşlarına da işlediği insanlık suçlarından dolayı hakkında açılan dava nedeniyle Uluslararası Lahey Savaş Suçları cezaevinde ölen Miloşeviç diktatörlüğündeki komşu ülke Sırbistan ülkemi işgal etmişti, halkıma karşı şiddet kampanyası başlatmıştı. Kısa bir zaman içerisinde 10.000-nin üzerinde insan öldürüldü. 1 milyon üzerinde yani nüfusun yarısından fazlası etnik temizlemeye tabi tutuldu ve bu kötü rejim tarafından yerlerinden uzaklaştırıldı.

Toplumumuz gereken seçimi yaptı. İnsan hakları, barış, toleranslık ve savaştan zarar gören ülkemin ekonomik kalkınması yönündeki tercihleri seçen halkımın başında bulunmaktan gurur duymaktayım. Yıllarca Sırbistan ile sürdürülen titiz angajelikten sonra Nobel barış ödülü sahibi Marti Ahtisaari Kosova’nın bağımsız olması için bir plan teklif etti. Azınlıklarımıza geniş haklarının temin edilmesi ve vatandaşlarımız için gerçekten demokratik bir sistem karşılığında, kendi kendimiz için karar vermemiz vaat edildi.”

Öte yandan Başbakan Hashim Thaçi’ye, Seul’deki Sun Moon Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanın verildiği bildirildi. Konuşma yapan Başbakan Thaçi’nin, bu onursal ödüle layık bulunmaktan ve Sun Moon Üniversitesi öğrencilerine hitap etmekten gurur duyduğunu, tüm uzak mesafelere, farklı kültürlere rağmen bugün küreselleşen dünyada insanların birbirlerine daha yakın olduğunu dile getirdiği öğrenildi.

Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer alan Güney Kore’de gerçekleşen 2013 Dünya Barış Zirvesi etkinliklerine katılan Kosova Başbakan Thaçi’nin Sri Lanka Başbakanı Dissanayake Mudiyanselage Jayaratne ile de bir araya geldiği, Kosova’nın tanınmasına dair resmi talepte bulunduğu aktarıldı.

(TUİÇ Akademi, kosovahaber, kosovaport )

Gül MURİÇ

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...