Haşdi Şabi, Irak Ordusuna Resmen Dahil Oldu

Haşdi Şabi’yi, Irak güvenlik güçlerinin resmi bir unsuru haline getiren yasa, geçen yıl Irak Meclisinde kabul edilmişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi de, Haşdi Şabi’nin Irak güvenlik güçlerine katılımını resmileştiren bu kararnameyi imzaladı .

Irak’ta, IŞİD’e karşı kurulan Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi Ordusu, İbadi’nin imzaladığı kararnameyle birlikte ülkenin resmi ordusuna dahil edildi.

Kararnameye göre, ordu mensuplarının sahip olduğu birçok haktan yararlanabilecek olan Haşdi Şabi üyeleri, ordu mensuplarıyla aynı maaşları alacak, askeri hizmetler açısından aynı yasalara tabi tutulacak ve askeri enstitüler ile kolejlere girebilecek.

Sünnilerin ve Kürtlerin insan hakları ihlalleri nedeniyle tepki gösterdiği Haşdi Şabi, Bağdat-Washington hattında da kriz yaratmıştı. ABD yetkilileri tarafından İran destekli olduğu gerekçesiyle Haşdi Şabi için, “Evlerine dönmeliler” çağrısı yapılmış, ancak İbadi karşı çıkmıştı.

İran, “ Direniş Ekseni” adını verdiği Şii Hilali’nde önemli bir adım atmıştır. ABD’nin yanlış hesapları, İran’ın yayılmasını kolaylaştırıcı nedenler olarak görülebilir. Kararın ardından; İran, Irak’ın hem içişlerinde hem de dış işlerinde önemli konuma gelmiştir. Gelecekte Irak ile İsrail ve ABD, sorunlar yaşayacak diyebiliriz.

Kerem AYSU
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...