Haradinaj’ın Amerika Ziyareti

Kosova’nın Arnavut asıllı Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova’nın bağımsızlığının 10. yıl dönümü nedeniyle, Washington Büyükelçiliği’nin düzenlediği resepsiyona katılmak ve bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde ABD’yi ziyaret etti. Başbakan Haradinaj, gerçekleştirdiği buluşmalar sonrasında, Kosova’nın, ABD ile dost olmasından gurur duyduğunu söyledi. Resepsiyondaki konuşmasında, Kosova ve ABD’nin sayısız alanda stratejik ortak olduğunu ancak güvenlik alanındaki iş birliğinin bunların en önemlisi olduğunu söyledi. Konuşmasına, Kosova’nın uluslararası arenadaki tanınırlığının sağlanmasında, ülke içinde ekonomik ve demokratik gelişmelerin yaşanmasında, AB üyeliği yolunda ve devlet kurumlarının güçlenmesinde, Amerikan desteğinin elzem olduğunu söyleyerek devam etti.

Kosova’nın bağımsızlığının, Kosova halkı ve ABD’nin ortak gayretleri sonucu gerçekleştiğini belirten Haradinaj, bu durumun ikili ilişkileri daha da özel kıldığını söyledi. Haradinaj, Amerika temasları boyunca Savunma Bakanlığını ziyaret ederek, ABD Ulusal Güvenlik Muhafızları Komutanı General Joseph L. Lengyel, Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster, Dışişleri Bakan Yardımcısı Laura Cooper, CIA Direktörü Mike Pompeo, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell ile ikili görüşmelerde bulundu.

Amerika ziyareti sonrası, Kosova Başbakanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada Kosova ve ABD arasındaki iş birliğinin ve ABD’nin, Kosova’daki askeri ve diplomatik varlığının hem bölge hem de Kosova’da barış ve istikrarın sağlanması açısından önemine vurgu yapıldı. Görüşmelerin ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde oldukça verimli olduğu belirtilirken, ABD’nin sürekli desteğine ayrıca teşekkür edildi. Açıklamada dikkat çeken ayrıntı ise, Haradinaj’ın Kosova Güvenlik Gücünün artık Kosova Silahlı Kuvvetlerine dönüşmesi gerektiğini düşünüyor oluşuna yer verilmesiydi.

Kosova’da, Özel mahkemenin reddedilmesi ve AB üyeliği için herkese mavi boncuk dağıtan bir dışişleri yaklaşımı ABD’yi rahatsız etmiş olacak ki geçtiğimiz ay yapılması planlanan ziyaret ABD’nin Haradinaj ve eşinin vizelerini onaylamaması nedeniyle ertelenmişti. Tüm bu yaşananlara rağmen, ziyaret sonrasında yapılan olumlu açıklamalar Kosova’da patronun kim olduğunun bir kez daha hatırlandığının ve ikili ilişkilerin tekrar rayına oturtulduğunun habercisi. Gelişmelerin AB- Kosova- Sırbistan üçgenindeki ilişkilere nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Yusuf MEHMET
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...