PAŞİNYAN’IN SEÇİM ZAFERİ (21.06.2021)
Ermenistan’da sandıktan sonuç çıktı. Paşinyan’ın Sivil Sözleşme Partisi, oyların yüzde 53,92’sini alarak birinci oldu. Onu yüzde 21,1 oy oranıyla eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın liderliğini yürüttüğü Ermenistan İttifakı takip etti. Eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Serj Sarkisyan’ın desteklediği Onurum Var İttifakı ise yüzde 5,23 oy ile barajı aşarak parlamentoya girdi.
Parşinyan, oyların yüzde 54’ünü alamadığı için hükümeti tek başına kuramadı. Yine de Koçaryan’ın partisi Ermenistan İttifakı seçim sonuçlarını henüz tanımayacaklarını bildirdi. Parti, yazılı açıklamasında: “Muhalefetin kalabalık mitingleri ve iktidarın az kişiyle yapılan etkinlikleri tamamen farklı duygulara işaret ediyor. Sandık merkezlerinden organize ve planlı sahtekârlıklara işaret eden yüzlerce sinyal ise güven eksikliğinin başlıca işaretidir.” dedi.
Paşinyan ise oy sayımı yapılırken “tüm sağlıklı siyasi güçler” ile müzakerelere başlayacaklarını söyleyerek, “Onların da halkın bütünleşmesine ve sosyal potansiyelin ulaşılmasına yönelik fikirlerini anlamaya hazırız.” dedi.
İleri sürülen iddiaların ardından Ermenistan Seçim Komisyonu Başkanı Tigran Mukuçyan, başkent Erivan’da seçim sonuçlarına yönelik açıklama yaptı. Mukuçyan, “Toplam seçmenin yüzde 49,4’ü yani 1 milyon 282 bin 411 kişi oy kullandı.” diyerek resmi sonuçların seçimden tam 7 gün sonra açıklanacağını belirtti.
Yüzde 54 oy oranına ulaşamayan Paşinyan’ın partisinin hükümeti tek başına kurup kuramayacağı soruldu. Mukuçyan, yayınlanan verilere göre Sivil Sözleşme Partisi’nin hükümeti tek başına kurabileceği yanıtını verdi. Nitekim Ermenistan seçim yasasına göre barajı geçmeyi başaramayıp parlamentoya giremeyen partilerin oyları parlamentoya giren partilere dağıtılıyor.
Kaynak: AA, Sputnik
İRAN’DA SANDIK REFORMİSTLERE AĞIR KAYIP YAŞATTI (22.06.2021)
18 Haziran’da İran halkı, Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gitti. Toplam 28 milyon 600 bin oydan muhafazakâr aday Reisi 17 milyon 800 bin, muhafazakâr aday Muhsin Rızai 3 milyon 300 bin, reformist aday Abdunnasır Himmeti 2 milyon 400 bin ve bir diğer muhafazakâr aday Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de 1 milyon oy aldı. Bu sayede Reisi ilk turda 50+1 oranını oyların yüzde 62’siyle geçti, 8. Cumhurbaşkanı oldu.
Öte yandan Reisi’nin seçimi kazanması reformistleri ağır yenilgiye uğrattı. İran’da, reformist siyasilerin daha fazla demokrasi, özgürlük, sosyal hak ve dünya ile diyalog söylemlerinin halkta karşılık bulmadığı görüldü. 18 Haziran seçiminde reformistlerin gözde adayı Abdunnasır Himmeti yalnızca 2 milyon 427 bin oy alarak yüzde 8’de kaldı. Böylece reformistlerin oyları 4 yılda yüzde 57’den yüzde 8’e düşmüş oldu.
Eski dönemlerde Cumhurbaşkanlığı yapmış ve İran’da ciddi reformlara imza atmış reformist Muhammed Hatemi başta olmak üzere geniş bir kesimin ilgisini kazanan Himmeti, seçimde yeterli çoğunluğu elde edemedi.
Uzmanlar, sandıktan çıkan oy oranının reformist seçmen ve siyasetçiler arasındaki fikir ayrılıklarından kaynaklandığını söylüyor. Bu fikir ayrılıkları da reformist seçmenin sandığa olan güvenini azaltıyor. Fakat reformist siyasetçiler de muhafazakârların güçlenmesini önlemek için seçmeni sandıktan umudu kesmemeye davet ediyor.
Şubat 2020’de yapılan Meclis seçimlerinde de muhafazakârlar oyların yüzde 90’ından fazlasını alarak Meclis’te ezici bir çoğunluğa sahip olmuştu. Reformistlerin oy oranı ise yüzde 42’de kalmıştı.
Kaynak: AA
Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü