Haftanın Öne Çıkanları

NATO ZİRVESİ’NDE MUTABAKAT (15.06.2021)

Brüksel’de gerçekleşen NATO Zirvesi sona erdi. 30 üye ülkenin yer aldığı zirvede birden fazla konu masaya yatırıldı. Birebir görüşmelerin de yapıldığı toplantı sonunda Rusya ve Çin’e yönelik değerlendirmelerin bulunduğu sonuç bildirgesi yayımlandı.

NATO Liderler Zirvesi Brüksel’de bulunan NATO Karargahı’nda yapıldı.

NATO üyesi ülkeler Brüksel’de yapılan zirvede bir araya geldi. Güvenlik tehditlerinden bölgesel sorunlara kadar birçok konu gündemdeydi. Ülke liderleri, sorunların çözümü için baş başa görüşmeler de yaptı.

NATO’nun 10 yıllık geleceğinin konuşulduğu toplantıda Türkiye’yi ilgilendiren bazı maddeler öne çıktı. Müttefikler, “Suriye’den Türkiye’ye gelecek füze atışlarına karşı teyakkuzdayız” açıklaması yaptı. Üye ülkeler, Türkiye’nin güvenlik tedbirlerine yaptıkları katkıları artırdığını belirtti. Türkiye’nin Suriyeli göçmenlere ev sahipliği yapması da takdir edildi.

NATO misyonunun Afganistan’dan çekilmesi de zirvenin ana gündem maddelerinden biri oldu. ABD Afganistan’dan çekilme kararı almasından sonra gözler Kabil Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğine çevrildi. Zirvede havalimanı güvenliği için öne çıkan ülke yine Türkiye oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e göre Türkiye bu konuda anahtar role sahip. Türkiye ise ABD’nin vereceği diplomatik, lojistik ve mali desteğin önemine dikkat çekti. NATO’nun Afganistan’daki sivil varlığını güvence altına alma hedefiyle yapılan görüşmelerden ise henüz sonuç çıkmadı.

Zirvede Rusya ve Çin’e yönelik değerlendirmeler de yapıldı. Çin’in NATO için bir güvenlik tehdidi olduğuna dair ortak karar alındı. Rusya’ya ise uluslararası hukuka dönme ve nükleer silahlanma kapasitesini kontrol altında tutma çağrısı yapıldı. İran da balistik füze faaliyetlerini durdurma yönünde uyarıldı.

Öte yandan Putin ile görüşmesine günler kala ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya için “saygın, akıllı ve zorlu bir rakip” söylemi dikkat çekti. Ukrayna’nın olası NATO üyeliği hakkında ise ilk olarak yolsuzluklardan arınması gerektiğine vurgu yaptı. Bire bir görüşmelerle sonlanan toplantıda gündem maddeleri üzerinde genel bir mutabakata varıldı.

 

Kaynak: Euronews, AA

 

İSRAİL’DE YENİ HÜKÜMET DÖNEMİ (14.06.2021)

İsrail’de 36. hükümet kuruldu. Benyamin Netenyahu’nun 12 yıllık iktidarı sona erdi. Netenyahu, koltuğu Gelecek Var ve Yamina Partilerinin öncülüğünde kurulan koalisyona bıraktı. İsrail halkı yeni hükümeti meydanlarda kutladı.

(AVI OHAYON – GPO)

İsrail’de Gelecek Var ve Yamina Partilerinin öncülüğünde kurulan yeni koalisyon hükümeti, 120 koltuğa sahip İsrail Meclisi’nde 60’a 59 ile güvenoyu aldı. 

İsrail’in yeni başbakanı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett oldu. Netenyahu’dan sonra ikinci en genç başbakan olan Bennett, Ağustos 2023’te koltuğu koalisyonun diğer güçlü ismi olan Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid’e devredecek.

İki yıldır süren siyasi çıkmazı sonlandırmak isteyen koalisyon; sağ, sol ve İslamcı kanadı kapsayan 8 partiden oluşuyor. 28 üyeden oluşan kabine üyeleri parlamentoda yemin etti. Bakanlardan 9’u kadın.

Bennett’in partisi Yamina aşırı sağ görüşleriyle öne çıkıyor ve işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini destekliyor. Koalisyonun ortaklarından İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Birleşik Arap Listesi ise buna karşı çıkıyor. Bir diğer koalisyon ortağı Meretz ise sol blokta yer alan bir parti. Ancak bu kadar farklı görüşün yer aldığı bir koalisyon hükümetinin uzun soluklu olup olmayacağı yönünde tartışmalar bulunmakta. Kısa zamanda yeni bir seçime kapı aralanabilir.

İsrail’de Başbakan Netanyahu karşıtı partilerin desteklediği Türkiye Cizre doğumlu Mickey Levy de yeni Meclis Başkanı oldu. Yapılan oylamada 120 milletvekilinden 67’sinin desteğini alan Levy, yeni Meclis Başkanı olarak seçildi, rakibi Margi ise 52 oyda kaldı.

2009’dan bu yana oturduğu başbakanlık koltuğunu Bennett’e devreden Netenyahu yeni kurulan koalisyon hükümeti devirmek için çalışacağını söyledi. İsrail halkı ise yeni hükümetin güvenoyu olmasının ardından kutlamalar için sokağa döküldü.

 

Kaynak: The Times of Israel

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...