Haftanın Öne Çıkanları

BATI’DAN RUSYA’YA YAPTIRIM GELEBİLİR

Avrupa Parlamentosu’nun Strazbourg’da düzenlenen Genel Kurul’daki gündemi yine Ukrayna ve Rusya’ydı. Oturumda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği’nin geçen aya göre artan Rus askerleri karşısında endişe duyduğunu ve Ukrayna’yı desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Rusya’nın sınıra asker konuşlandırmasını meşru bir hak olarak görmesine karşın Borrell, AB’nin yaptırım kararı aldığı Wagner Grubunun da Rusya’ya göre özel bir güvenlik şirketinden ibaret olduğunu dile getirdi. Josep Borrell, olası bir krizin önüne geçme kabiliyetine sahip olduğunu belirtirken “Farklı senaryolar üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Brüksel’deki zirvede konuşan Ukrayna lideri Volodymyr Zelenskiy ise anlaşmak için Rusya ile masaya oturmaya gönüllü olduklarını ancak yine de Batı bloğundan gelecek herhangi bir yaptırımın Rusya’yı işgal fikrinden vazgeçirebileceğine de vurgu yaptı. Slovenya Başbakanı Janez Jansa ise AB’nin muhtemel önlemlerinden birinin Rusya ile Almanya arasındaki yeni Kuzey Akım 2 boru hattının faaliyete geçmesini önlemek olabileceği yorumunu yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de perşembe günü yaptığı bir açıklamada “Rusya’nın sınırdaki askerlerini azaltmadığını, aksine artırdığını” söyledi. Stoltenberg; Ukrayna sınırında muharebeye hazır Rus birlikler, tanklar, topçular, zırhlı birimler, insansız hava araçları ve elektronik savaş sistemleri bulunduğunu açıkladı. Bölgedeki Rus asker sayısının yaklaşık 100 bin olduğu tahmin ediliyor.

Kremlin ise Batı’dan gelen Ukrayna’yı işgal suçlamalarını reddetti. Bölgedeki faaliyetlerinin meşru olduğunu tekrarladı. NATO’ya da sınırlarını Doğu’ya doğru genişletmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Kaynak: Reuters, AA

ALİYEV VE STOLTENBERG GÖRÜŞTÜ – Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhami Aliyev ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel’de bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Aliyev, Azerbaycan’ın NATO’nun güvenilir bir müttefik olduğunu söyledi. Sözlerine “Afganistan’daki NATO misyonuna 2002’den bu yaza kadar katkı yaptık. Azerbaycan askerleri Afganistan’dan ayrılan son koalisyon askerleri arasında yer aldı.” cümleleriyle devam etti.

Desteklere ek olarak Aliyev, bölge barış ve istikrarı için 2021’de Türkiye ile 7 ortak askeri eğitim düzenlediklerini belirtti. Sözlerine Ermenistan meselesi ile devam etti. “Çabalarımız bölgede yeni bir savaş riskini asgariye indirme amacını taşımaktadır.” dedi. Ermenistan’dan iyi niyet görürlerse iki ülke arasında barış anlaşması için çabalayacaklarını ifade etti.

Jens Stoltenberg ise NATO’nun taraf tutmadığını söyledi. “Azerbaycan da, Ermenistan da NATO için değerli üyeler. İki ülke arasındaki diplomatik çabaları ve ilişkilerin normalleşmesini destekliyoruz.” dedi.

Kaynak: AA, NATO Int.

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü – Haftanın Öne Çıkanları

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...