ALMANYA’DA YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI
Aylar önce yapılan seçimin ardından Olaf Scholz Almanya Başbakanı seçildi. 9. Şansölye Scholz, Almanya’nın Sosyal Demokrat Partili 4’üncü başbakanı oldu.
Alman Federal Meclisi’nde yapılan oylamaya 707 milletvekili katıldı. Scholz, 395’inin oyunu alarak Başbakan seçildi. 16 yıllık iktidarı sona eren Angela Merkel de genel kurula katıldı, oturumu locadan izledi. Milletvekilleri ise görevi biten eski şansölyeyi uzun süre alkışladı.
Olaf Scholz meclisteki oturumun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gitti. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeir’den göreve atandığını gösteren belgeyi aldı. Daha sonra meclise döndü ve yemin ederek resmen göreve başladı. Kabine üyeleri de yeni bakanlıklarının onayı için Cumhurbaşkanlığı’na gitti. Tek tek atanma belgeleri verildi. Böylece Almanya’nın yeni şansölyesi ve kabinesi başbakanlık binasındaki yerini aldı.
Kaynak: DW, AA
AFGANİSTAN’IN UMUTSUZ KIZ ÇOCUKLARI
3 ay önce kız çocuklarının ortaokula gitmesini yasaklayan Taliban, yasağın uzun sürmeyeceğini söylemesine rağmen herhangi bir gevşeme yoluna gitmedi. Her gün okul kapısından geri dönen Afgan kız çocuklarının çaresiz bekleyişi sürüyor.
Erkek çocuklar Eylül’den bu yana ortaokula devam ederken kız çocukları eğitimden mahrum bırakıldı. Taliban yönetiminin Afganistan halkında yarattığı yoksulluk ve güvenlik tehdidi, aileleri kız çocuklarını ilkokula dahi göndermekten alıkoydu. Taliban’ın kız çocuklara uyguladığı ortaokul yasağının ardından ilkokullarda da yüksek oranda devamsızlık gözlemlendi.
Bazı şehirlerde Taliban yetkilileriyle yapılan anlaşmalar sonucu kız çocuklarının ortaokul eğitimine devam ettiği görüldü. Ancak bu her bölge için söz konusu değil. BBC’ye verdiği röportajda okula gidemediğini söyleyen bir kız öğrenci, sokaklarda Taliban militanları tarafından saç ve ağızlarını kapatmaları yönünde uyarıldığını belirtti. Bu korkulardan dolayı sınıf arkadaşlarının okula gelmemesine vurgu yaptı.
Şartlar öğretmenler için de giderek zorlaşıyor. BBC’ye konuşan öğretmenlerden biri Haziran’dan bu yana maaşlarını alamadıklarını söyledi. Öğrencileri için kaygılandığını belirten öğretmen “Öğrenciler yiyecek ve barınma ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Böyle giderse hayatlarını kaybedecekler.” dedi.
Bir başka öğretmen ise “kısıtlamalar nedeniyle sınıfındaki öğrencilerden üçünün aileleri tarafından evliliğe zorlandığını” açıkladı. UNICEF de yaptığı açıklamada Afganistan’daki çocuk evliliklerinin çok yüksek oranlara erişebileceğinden endişelendiğini duyurdu.
Kaynak: BBC
WIKILEAKS KURUCUSUNUN İADESİNE YEŞİL IŞIK
İngiltere, bilgisayar korsanlığı ve casusluğu dâhil ABD’de 18 suçtan aranan Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın iade talebine yeşil ışık yaktı. ABD, birçok kişinin yaşamını riske attığı gerekçesiyle 2010 ve 2011 yıllarında binlerce gizli belgeyi sızdıran Assange’ı yargılamak istiyor.
2012 yılında Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınan şirket kurucusu, 2019’da büyükelçilikten alınıp İngiltere’deki Belmarsh Hapishane’sine yerleştirildi. Assange’ın iade istemini “ABD hapishanelerinde intihar edebileceği” gerekçesiyle 4 Ocak’ta reddeden İngiltere mahkemesi, iadeyi engelleyen karara ilişkin temyiz başvurusunu kabul etti.
Londra’da Yüksek Mahkeme tarafından alınan kararda Washington’un Julian Assange’ın tutukluk şartlarına dair verilen güvencenin etkili olduğu belirtildi. Assange, olası bir iade ile ABD’de 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Şimdi ise İngiltere’de alınan karara Assange’ın avukatlarının itiraz etmesi bekleniyor.
Kaynak: BBC, AA
Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü