Haftanın Öne Çıkanları

“SIRBİSTAN SAVAŞ SUÇLULARINI YÜCELTİYOR”

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da duvara çizilen Ratko Mladiç resmi ülkede ve dünyada tepkilere yol açtı. “Bosna Kasabı” lakaplı Mladiç’in resminin İçişleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmasıyla geniş çaplı protestolar düzenlendi.

AA

Savaş suçlusu kabul edilen Komutan Mladiç’in Sırp emrindeki birlikler ile Bosna Hersek soykırımında 8 bini aşkın sivil katledilmişti. Başkentte duvara çizilen Mladiç resmi eleştirileri de beraberinde getirdi.

 İnsan hakları aktivistleri, Mladic’in Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta suçlu bulunduğu Srebrenitsa soykırımına hatırlatma yaptı. “Soykırımı asla unutmayacağız” yazılı pankart açtı. Başkentin çeşitli yerlerindeki duvarlara Srebrenitsa çiçeği çizilerek “Hatırlıyoruz” yazıldı.

Duvar resmine yumurta atan bir kişinin tutuklanması ise protestoları tırmandırdı. Göstericiler Sırbistan’ın savaş suçlularını koruyan tavırlarını kınadığını söyledi. Mladic’in duvar resminin tamamen kaldırılması, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in Mladic’i korumaktan vazgeçmesi talep edildi.

İlerleyen günlerde Mladiç’in resminin yanına Sırp milliyetçisi Çetnik lider Draza Mihailoviç’in de resmi eklendi. Başkentte toplanan diğer göstericiler ise Mladic ve Mihaloviç’in “kahraman” olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell “Hüküm giymiş savaş suçlularını yücelten sembollerin kamusal alanda yeri olmamalıdır.” dedi. Son dönemlerde Batı Balkanlar’da nefret ve soykırım suçlarının inkârında artış olduğunu vurguladı.

AB Sırbistan Delegasyon Şefi de İçişleri Bakanlığı’nı savaş suçlularını korumak ve yüceltmekten vazgeçmeye çağırdı. Tepkilere rağmen kaldırılmayan resme eleştiriler sürüyor.

Kaynak: AA, Balkan News

 

BELARUS-POLONYA SINIRINDA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Belarus-Polonya sınır hattında gerilim tırmanıyor. Avrupa’ya geçmek isteyen 2 bini aşkın göçmen kamplarını terk ederek Polonya sınır kapısına yürüdü. BM ve AB, göçmenlerin insan hakkı ihlaline maruz bırakılmaması için çağrı yaptı.

AA

Irak ve Suriye’den gelip Belarus üzerinden Avrupa’ya geçmeyi planlayan göçmenler kendi kurdukları kamp alanından ayrılarak Polonya’nın Bruzgi-Kuznitsa sınır kontrol noktasında toplandı. Ülkeye geçişi engellemek isteyen Polonya güvenlik güçleri yerlere dikenli teller serdi.

Irak’ın Belarus’a seyahat için göçmenlere vize veriyor olması iki ülke arasındaki tansiyonu yükseltti. Ancak Belarus Devlet Sınır Komitesi’nden yapılan açıklamada göçmenlerin barışçıl niyetlerine ve her duruma hazır olduklarına vurgu yapıldı.

Ayrıca Komite, Belarus-Litvanya sınırından ülkeye girmek isteyen göçmenleri Litvanyalı sınır güvenlik görevlilerinin de güç kullanarak Belarus topraklarına geri göndermeye çalıştığını söyledi. AB ülkelerinden yanıt alamayan Belarus hükümeti, göçmenlerin başkent Minsk’e dönmesine izin vermiyor.

BBC’ye verdiği röportajda Iraklı bir göçmen “Yardıma ihtiyacımız var. Burada çocuklar kalıyor ve bize hiç yemek verilmedi.” İfadelerini kullandı. Çocuk ve yaşlıların hastalandığını belirten göçmen “Bulunduğumuz yer buz gibi ve ne yemeğimiz var ne de ilacımız.” dedi.

İçlerinde önemli sayıda çocuk ve kadın olduğu belirtilen göçmenler için Birleşmiş Milletler’den de açıklama gecikmedi. BM, bu kişilerin ülkeler arasındaki anlaşmazlıklarda araç ya da piyon olarak kullanılmasını istemediğini ifade etti. “Hak ettikleri saygıyı görmüyorlar” dedi.

Avrupa Birliği de Belarus sınırındaki göçmenlerin ülkede muhafaza edilebilmesi için gıda, battaniye, hijyen ve ilk yardım malzemeleri ihtiyacını gidermek adına 700 bin avroluk yardım taahhüt etti. İki ülkenin de ilgili kuruluşlarını insani yardıma davet etti.

Polonya, Belarus’u göçmenleri siyasi araç olarak kullanmakla; Belarus ise Polonya’yı insan hakları ihlali ile suçluyor. Binlerce kişinin sınırdaki bekleyişi ise sürüyor.

Kaynak: AA, BBC

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...