Haftanın Öne Çıkanları

SUDAN’DA YENİ BİR ASKERİ DARBE DAHA

1958 yılından bu yana birçok askeri darbe yaşayan Sudan, Eylül ayındaki başarısız girişimin ardından pazartesi günü bir yenisiyle daha karşı karşıya geldi. Birçok kabine üyesi ve iktidar yanlısı tutuklandı. Askeri güçlerin kapattığı Hartum Havaalanı’nda uçuşlar askıya alındı, telefon ve internet bağlantısında kesintisi yaşandı.

2019’daki hükümetin devrilmesiyle askeri ve sivil güçler arasındaki siyasi çekişmeye sahne olan Sudan’da ordu yönetimi ele geçirmesiyle sabah erken saatlerde geçici Başbakan Abdalla Hamdok ve diğer üst düzey yetkililer tutuklandı. Darbeyi protesto etmek isteyen binlerce kişi sokağa döküldü. Bir sağlık yetkilisinin bildirdiğine göre askeri güçlerin ateş açması sonucu en az 7 kişi yaşamını yitirdi, 150’ye yakın da yaralı var.

AFP

Sudan ordusunun el koyduğu Egemen Konsey geçici hükümeti, 2023 yılında yapılacak demokratik seçimlere kadar ülkeyi yönetmek üzere kurulmuştu. Ancak General Abdel Fattah al-Burhan 2023’teki demokratik seçime kadar ordunun iktidarı elinde bulunduracağını söyledi.

Geçiş dönemi anayasasının 78. maddesine göre “yapılacak herhangi değişiklikte konseyin üçte ikisinin oyu gerekirken” General, anayasayla ilgili bazı maddelerin de askıya alındığını duyurdu. “Özgürlük ve barış devleti olarak çıktığımız yolda bazı siyasi güçler ekonomik ve sosyal tehditlere aldırmadan her şeyi ellerinde tutuyor.” dedi.İlk değil, peki son olacak mı?

The Center for Systemic Peace ve Statista araştırmasına göre bu, Sudan tarihinde yaşanan 35. darbe. 1958 yılından bu yana yalnızca beş askeri müdahale başarıyla sonuçlandı. Bu yeni askeri müdahalenin 2023 seçimlerine dek siyasi istikrarı sağlayacağı ise belirsiz.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera, Statista

Hazırlayan: Gizem GÜVEN- TUİÇ Akademi İçerik Editörü 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...