Haftanın Öne Çıkanları

ARAP BAHARI’NIN ARDINDAN DEMOKRASİ VERİLERİ

Kuzey Afrika’da demokrasi protestolarının domino etkisi yarattığı Arap Baharı’nın üstünden on yıl geçti. Ancak bölgedeki her ülke demokratik açıdan aynı yolu kat edemedi. The Economist Intelligence Unit, Arap Baharı’nın ardından bölgede yaşanan demokratik ilerlemeye dair araştırmayı paylaştı.

Araştırmaya göre Tunus, 2020 yılının endeksine göre 10 üzerinden 6,58 puan aldı. Böylece 2010 yılından bu yana 90 sıra yükselerek dünyanın en demokratik 54. ülkesi konumuna erişti. Ancak ülkenin parlamentosu temmuz ayında Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından yaşanan bir hükümet krizi sebebiyle askıya alındı. Bu da demokratik sistemin kırılganlığına işaret ediyor.

Arap Baharı’nın ardından 2012 ve 2015 yıllarında iki hükümet değişikliği yaşayan Yemen’de ise kaos hakim. Yemen, dünyanın en az demokratik ülkeleri arasında 11 sıra geriledi ve son 10 arasına girdi. Libya’da da durum benzer. Ülke, 10 üzerinden 1,95’lik demokrasi puanıyla Yemen ile aynı sırayı paylaşıyor.

2011 ve 2013’te devrilen hükümetlerin ardından büyük krizler yaşayan Mısır, 2,93’lük puanla demokrasi yolunda gerileyen ülkeler arasında. Suriye’de hükümet değişikliğine direnen Beşar Esad rejimi zamanla diktatörlüğe evrilerek ülkeyi iç savaşa soktu. Böylece Suriye, bugün dünyanın en az demokratik beş ülkesinden biri oldu.

Cezayir ve Fas ise doğrudan hükümet değişikliği yaşamamasına rağmen demokrasi endeksinde olumlu ilerledi. Cezayir geçen on yıl içinde 10 sıra yükselerek 3,77 puana ulaştı. Fas ise 20 sıra yükseldi ve 5 puan ile dünyanın en demokratik 96. ülkesi oldu.

Kaynak: Statista

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...