Haftanın Öne Çıkanları

MERKEL SİYASETE VEDA EDİYOR

Kai Pfaffenbach/Reuters

Almanya’da bir devir sona eriyor. Hem Almanya’da hem uluslararası arenada etkin rol oynayan Angela Merkel 26 Eylül’de gerçekleşecek seçimin ardından başbakanlık görevinden ayrılacak. Merkel, Almanya siyasi tarihinde en uzun süre başbakanlık yapan ikinci isim olacak.

Angela Merkel 2005 yılında başbakanlık koltuğuna oturdu. 15 yılda ülkesindeki mali çıkmazları, göçmen ve Covid-19 krizlerini başarılı politikalarla yürüten Merkel koltuğunu 26 Eylül’de yapılacak seçimle devredecek. Almanya’nın 9. Şansölyesi, 15 yıl 10 ayın ardından yeni hükümetin kurulmasıyla aynı zamanda siyasete de veda edecek.

Almanya’da başbakanlık için Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokratların adayı Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Yeşiller Partisi adayı Annalena Baerbock isimleri ön plana çıkıyor.

Almanya’da Cumhurbaşkanı çoğunlukla sembolik bir öneme sahip. Ancak başbakan parlamentoda desteğini kaybederse cumhurbaşkanının yeniden seçim ilan etme veya başbakan önerisinde bulunma hakkı var. Yeni hükümetin kurulması 17 Aralık’a kadar uzarsa Merkel, ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı olarak tarihe geçecek. Böylece 1982-1998 yılları arasında 16 yıl 26 gün başbakanlık yapan Helmut Kohl’un rekorunu kıracak.

Avrupalılardan Merkel’e Destek

Merkel sadece Almanya’da değil uluslararası arenada da etkin rol oynadı. Almanya Şansölyesi vedaya hazırlanırken Avrupa Birliği’nde ilginç bir araştırma yapıldı. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (European Council on Foreign Relations) tarafından yapılan anket Avrupa’da yaşayanların Merkel’den memnun olduğunu gösterdi.

12 AB ülkesinde 16 bin kişinin katıldığı ankette “Olası Avrupa başkanlığı seçiminde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u mu Almanya Başbakanı Angela Merkel’i mi tercih edersiniz?” sorusu soruldu.

Ankete katılan 11 ülkede oyların çoğu Merkel’den yana kullanıldı. Hollanda % 58, İspanya % 57, Portekiz % 52, Danimarka % 46 oranlarıyla Merkel’e en fazla oy veren ülkeler oldu. Macron ise bu ülkelerde yaklaşık % 20 oranında oy topladı. Almanya’da halkın % 42’si Merkel, % 27’si Macron yanıtını verdi. Fransa’da ise Merkel oyların % 32’sini, Macron % 26’sını aldı.

Dünya kamuoyu güçlü bir başbakan profili çizen Merkel’in yerinin doldurulup doldurulamayacağını merak ediyor.

 

Kaynak: AA, BBC, DW

 

ETİYOPYA 7 YIL GERİDEN GELİYOR

Getty Images

Dünya üzerinde çeşitli takvimler mevcut. Bunlardan biri de Etiyopya takvimi. Hz. İsa’nın doğumunu miladi takvimden farklı bir tarih olarak baz alan ülke, bu yıl 2014’e girdi.

19. yüzyılda Avrupa kolonyalizminin kıskacına alamadığı tek Afrika ülkesi olarak kayıtlara geçen Etiyopya, bugünü 7 yıl geriden takip ederek 11 Eylül’de 2014 yılına girdi. Halk, yeni yılı heyecanla karşıladı. Yağışların sona erdiğini ve hasat mevsiminin başladığını gösteren yılın ilk günü “Enkutataş” çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Güneş esaslı Etiyopya takvimi, 30 günlük 12 ay ve 5 günlük 1 ayla birlikte toplam 13 aydan oluşuyor. Takviminin yanı sıra farklı bir saat sistemi kullanılan ülkede gün 00.00’dan değil, 06.00’dan başlıyor. Günün ikinci dilimi ise saat 18.00’i takip ediyor.

Etiyopya takvimi, dini bir takvim olma özelliği de taşıyor. Afrika Boynuzu’nda yer alan bazı Hristiyan ülkeler dini ritüelleri için bu takvimi baz alıyor.

 

Kaynak: BBC

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...