AB’NİN BÜYÜK ENDİŞESİ: AFGAN GÖÇMENLER (12.08.2021)
Frontex, Suriye ve Afganistan’dan gelen düzensiz göçmen sayısının geçen yıla oranla yaklaşık iki kat arttığını açıkladı. Bu yılın başından temmuz ayına kadar AB’ye yasa dışı yollarla girmek isteyen göçmen sayısının ise 82 bini geçtiği bildirildi.
Afganistan’daki iç savaş Avrupa sınırlarını tehdit ederken AB’ye yapılan sığınma başvuruları da gündemdeki sıcaklığını koruyor. Birçok başvuruyu reddeden üye ülkeler kaçak göçmenler için AB Komisyonu’na mektup yazdı. Yunanistan, Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Danimarka; Komisyon’dan iltica başvurusu reddedilenleri sınır dışı etme uygulamasının sürmesini talep etti.
Öte yandan kaçak göçmen sorunuyla yüz yüze gelen AB ülkeleri gözünü yeniden Türkiye’ye çevirdi. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, AB’nin yeni bir sığınmacı krizini göğüsleyemeyeceğini söyledi. Afgan göçmen baskısını kaldırabilmesi için Türkiye’ye daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise Alman Bild gazetesine verdiği röportajda “Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç’e gelmesindense Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan’ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum” dedi.
2015 Göç Krizi’nin ardından yeni bir düzensiz göç dalgasıyla karşı karşıya kalan üye ülkelerin içişleri bakanları Çarşamba günü yasadışı göçmen sorununu masaya yatıracak.
Kaynak: Euronews, Reuters, AFP
NAVALNY HAKKINDA BİR SORUŞTURMA DAHA (11.08.2021)
Rus muhalif lider Aleksei Navalny hakkında yeni bir soruşturma daha açıldı. Parlamento seçimlerine kısa bir süre kala açılan yeni soruşturmanın hükümet baskısına işaret ettiği belirtiliyor.
The Wall Street Journal tarafından “Vladimir Putin’in en çok korktuğu adam” olarak nitelenen Aleksei Navalny hakkında yeni suçlamalar gündeme geldi. Ocak ayında tutuklanan Navalny’nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın insan hakları ihlali yaptığını belirten Rus yetkililer, muhalefet lideri hakkında bir soruşturma daha başlattı.
Yetkililer, vakfın sosyal medya hesaplarından Rusya halkını izinsiz protestolara katılmaya teşvik ettiğini belirtti. Vakıf, halkı yasadışı eylemlere sevk etmekle suçlanıyor.
Mahkeme ise Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nı aşırılıkçı bir örgüt olarak yasadışı ilan etti. Vakfın birçok üyesi hapis cezasına mahkûm edildi. Aşırılık propagandası yaptığı ileri sürülen vakfın web sitelerine ise erişim engeli getirildi. Navalny’nin daha önce yolsuzlukla ilgili iddialarını bu vakıf üzerinden çeşitli videolarla ifşa ettiği biliniyor.
Muhalif cephe, yapılan soruşturma ve tutuklamaların yaklaşan parlamento seçimlerine yönelik olduğunu düşünüyor. Engellemeler, 20 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 2024 Cumhurbaşkanlığı seçimine güçlü girmek istemesinin bir sonucu olarak görülüyor.
Kaynak: Euronews
Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü