LÜBNAN KRİZİN EŞİĞİNDE (07.07.2021)
Orta Doğu’nun Paris’i olarak bilinen Lübnan’da uzun süredir ekonomik kriz hakim. 2020’de meydana gelen Beyrut Limanı patlaması ve Covid-19 salgını krizi daha da belirginleştirdi. 2019’dan bu yana yüzde 90 değer kaybı yaşayan Lübnan para birimi, kaynakların tükenmesinde de büyük rol oynadı.
Ülkede yaşanan elektrik kesintilerine her geçen gün uzayan benzin kuyrukları ekleniyor. İşsizliğin hızla artması ise halkı yoksulluğa sürüklüyor. İthalatta daralma yaşayan Lübnan’da halk, ilaç bulmakta dahi zorlanmaya başladı.
2018’de 55 milyar dolar olan Lübnan gayrisafi yurtiçi hasılası, 2020’de yüzde 40 azalarak 33 milyar dolara geriledi. Dünya Bankası ise normal şartlarda savaş sonucu yaşanabilecek bu gerilemenin Lübnan’da ağır borç yükünden kaynaklandığını açıkladı. Yaşam standartlarını olumsuz etkileyen bu mali krizin 1800’lerden bu yana dünyada yaşanan en şiddetli üç krizden biri olduğu söyleniyor.
Üzerinden 42 yıl geçmesine rağmen hala iç savaşın izlerini taşıyan Lübnan, ekonomik krizin yanı sıra siyasal krizle de boğuşuyor. Lübnan’ın birçok dini ve etnik yapıya ev sahipliği yapması siyasi çıkmaza sebep oluyor. Kabinesi geçen yıl istifa eden Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, siyasi anlaşmazlıklardan dolayı yeni hükümet kuramıyor. Ülkenin sosyal patlamanın eşiğine gelindiğini savunan Diyab, devletin içinde bulunduğu durumu “yolsuzluk sistemine” bağladı.
Kaynak: AA, BBC
SREBRENİTSA KATLİAMI’NIN 26. YILINDA 19 KURBAN DAHA DEFNEDİLECEK (10.07.2021)
1995 Bosna Savaşı’nda Sırplar tarafından katledilen Srebrenitsalı Müslümanlar için tutulan yas bitmiyor. İnsanlık tarihinin en büyük dramlarından biri Srebrenitsa soykırımına kurban giden 19 kişinin daha kimliği belirlendi. Kurbanların naaşı katliamın 26. yılında toplu cenaze töreniyle defnedilecek.
Savaştan bu yana ülkenin 570 ayrı noktasında cansız bedenlere rastlandı. Boşnaklar, savaşın ardından yıllar geçmesine rağmen toplu mezarlarda yakınlarını aramaktan vazgeçmiyor. Kimliği belirlenen kurbanlar ise her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Sözcüsü Emza Fazlic’in verdiği bilgiye göre bu yıl kimliği belirlenen 19 kurban arasındaki en genç kişi 17 yaşındaki Fikret Kiveric. İçlerinde 24 yaşında katledildiği tahmin edilen Zilha Delic adında genç bir kadın da var. Potoçari Anıt Mezarlığı’na bugüne dek defnedilen soykırım kurbanı sayısı ise 6 bin 652.
11 Temmuz’da gerçekleşecek törenden önce soykırımı lanetlemek ve ölenleri anmak için çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’dan yola çıkacak grup 280 kilometrelik barış yürüyüşünün sonunda 11 Temmuz’daki anmaya katılacak. Viyana’dan yola çıkacak bir diğer grup ise Srebrenitsa kurbanları için bisikletle 1200 kilometrelik yol kat edecek.
Kaynak: AA