AVRUPA BİRLİĞİ TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERİ YASAKLADI (03.07.2021)
2018 yılından bu yana Avrupa Birliği gündeminde olan tek kullanımlık plastik yasağı uygulamaya geçti. Plastik çatal, bıçak, poşet ve pipet gibi birçok ürünün kullanımına kısıtlama getirildi.
Tek kullanımlık plastik kullanımını yasaklayan düzenleme, 3 Temmuz 2021’de Avrupa Birliği tarafından yürürlüğe girdi. Kullan-at plastik ürünlerinin insan sağlığı ve deniz kirliliği üzerindeki etkilerine dikkat çeken AB, bu yasayla zararı en aza indirmeyi amaçlıyor.
Düzenlemede en fazla kullanılan 10 plastik ürün ise şöyle: plastik tabak-çatal-bıçak, pamuklu çubuk, balon çubuğu, pet bardak, plastik yiyecek kabı, plastik içecek kutusu, plastik poşet, sigara izmariti, streç film, ıslak mendil ve sağlık ürünleri. “Polistiren” isimli beyaz plastik köpükten yapılmış yiyecek ve içecek kutularının da dâhil edildiği bu tek kullanımlık ürünler AB sahillerindeki atıkların yüzde 70’ini oluşturuyor.
Kabul edilen yeni mevzuat sayesinde AB sınırlarında yer alan hiçbir markette sürdürülebilir alternatifi bulunan tek kullanımlık plastik tedarik edilemeyecek. Tüketiciler, bu ürünlerin kullanımı hakkında çevre ve insan sağlığı ile ilgili bilinçlendirilecek. Özellikle 2029 yılına kadar AB’de plastik toplama hacminin yüzde 90’ı bulması bekleniyor. 2030’da ise toplanan plastik şişelerin en az yüzde 30’unun geri dönüştürülmüş olması başlıca hedefler arasında.
Peki, AB ülkeleri Tek Kullanımlık Plastikler Mevzuatı’nı kendi yasalarına nasıl uyarlayacak?
Birçok ülke AB kararını beklemeden harekete geçti, düzenlemeye ek maddeler dahi ekledi. İlk olarak şubat ayında Yunanistan’daki tüm kamu kuruluşlarında tek kullanımlık plastik tüketimi yasaklandı. Belçika ve İtalya da plastik ürün kullanan firmalar için ek vergilendirme yoluna gitti.
Henüz sürdürülebilir alternatifi bulunmayan maske, eldiven ve ped gibi plastik ürünler ise mevzuatta yer almıyor. Dolayısıyla yeni bir düzenlemeye kadar bu ürünler yasaktan muaf tutulacak. Ancak ambalajların üzerinde plastik kullanımına yönelik uyarılar zorunlu olacak.
Kaynak: Europa, Euronews
KANADA’DA YATILI OKUL SKANDALI (30.06.2021)
Kanada’da son bir ay içinde yaklaşık 2 bin çocuk cesedi bulundu. Dünyanın gözünü çevirdiği toplu mezarlar, ülkenin yıllarca uyguladığı asimilasyon politikalarını gün yüzüne çıkardı. Artan ceset sayısına Kanada halkı protestolarla yanıt verdi.
İlk olarak 29 Mayıs’ta Kanada’nın Kamploops kentinde bulunan 215 çocuk cesedini Alberta’da 821, Saskatchewan’da 751 ve son olarak British Columbia eyaletinde 182 ceset takip etti. Ölüm nedeni ve zamanı belirlenemeyen kayıt dışı mezarlar radarla tespit edildi. Bir metre derinliğindeki kalıntıların 7 ila 15 yaş arasındaki yerli çocuklara ait olduğu düşünülüyor. Bazı okullarda bulunan krematoryumlarda cesetlerin yakıldığı da iddia edildi.
Kanada’da 1990’lı yıllara kadar 150 bin yerli çocuk ailelerinden zorla alınarak yatılı okullara götürüldü. Kilise yönetiminin bu çocukları “topluma kazandırma” adı altında kültürel asimilasyona tabii tuttuğu ortaya çıktı. Toplu mezarlarına ulaşılan çocukların cinsel ve fiziksel istismara maruz kaldıkları tahmin ediliyor.
Kanada’da 11 yıl yatılı kilise okulunda kalan Geronimo Henry, yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelendirdi. Olayların ardından gözlerin çevrildiği Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise “Ülkemiz tarihinin utanç verici bir sayfası” ifadesini kullandı.
Gün yüzüne çıkan bu skandal ülkenin dört bir yanında protesto edildi. Otaya çıkan mezar sayısının önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.
Kaynak: Euronews, AA
FRANSA’DA BÖLGESEL SEÇİMLER SONA ERDİ (28.06.2021)
Fransa’da 20 Haziran’da yapılan bölgesel seçimlerin birinci turunun ardından ikinci tur da tamamlandı. Merkez sağ ve sol sandıktan zaferle çıktı.
Oyların yüzde 38’ini alan Cumhuriyetçiler ve Merkez İttifakı 13 bölgeden 7’sini alarak seçimin galibi oldu. Sol ve Yeşiller İttifakı da yüzde 34,5 oy ile ikinci sırayı aldı ve geriye kalan 5 bölgeden başkan çıkardı. Anket sonuçlarının aksine aşırı sağ Ulusal Bütünleşme cephesi ise yüzde 20,5 oy ile hiçbir bölgede başkan çıkaramadı.
Seçmenin yüzde 66’sının sandığa gitmediği ikinci tur sonunda iktidar partisi İlerleyen Cumhuriyet, oyların sadece yüzde 7’sini aldı. Parti, hiçbir bölgeden başkan çıkaramadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bölgesel güçsüzlüğü gözle görülür hale geldi. Gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Emmanuel Macron’un en güçlü rakibinin ise merkez sağ lideri Xavier Bertrand olması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1 yıl kala beklediğini elde edemeyen iktidar partisinin yanı sıra hiçbir bölgede başarılı olamayan aşırı sağ lider Marine Le Pen de sandıkta beklediğini bulamadı.
Sonuçların ardından basına konuşan Le Pen, seçimin halka iyi duyurulmadığından yakındı, yeterli katılımın sağlanmadığını söyledi. “Bir yerel demokrasi krizi yaşıyoruz. Önümüzdeki seçimlerin anahtarı seçmenin sandığa gelmesi olacak.” diyen lider, 2022 seçimlerine pes etmeden hazırlandıkları belirtti.
5 bölgede kazanan Yeşiller İttifakı ve sol partiler ise cumhurbaşkanlığı seçimleri için birleşebilecekleri sinyalini verdi.
Kaynak: VOA, BBC
Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü