Haftanın Öne Çıkanları

FİLİSTİN-İSRAİL HATTINDA GERİLİM TIRMANIYOR (14.05.2021)

İsrail’in uluslararası anlaşmalara aykırı şekilde Filistinlilerin yerleşim yerlerini işgal etmesiyle bölgede tansiyon yeniden yükseldi. Şiddette sınır tanımayan İsrail güvenlik güçleri; Filistinlilerin Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’teki protestolarına sert müdahalede bulundu. Saldırılarda 28’i çocuk olmak üzere 109 Filistinli yaşamını yitirdi.

Uluslararası statüsü bakımından Filistinlilerin yerleşim yeri olan Doğu Kudüs, uzun zamandır İsrail işgali altında bulunuyor. İşgalle başlayan gerginlik, Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya 7 Mayıs’ta yapılan saldırıyla daha da tırmandı. İsrail güçleri, Ramazan ayının son günlerinde Müslümanlar için Mekke ve Medine’den sonra en kutsal üçüncü ibadet yeri sayılan Mescid-i Aksa’da namaz kılan cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombasıyla saldırdı. Çıkan olaylarda çok sayıda Filistinli yaralandı.

İsrail, 2014’ten bu yana abluka altında yer alan Gazze’ye 10 Mayıs’ta hava saldırısı başlattı. 500’den fazla hedefi vurdu. İsrail güçlerinin hava saldırılarında 28’i çocuk olmak üzere 109 Filistinli hayatını kaybetti. 621 kişi de yaralandı.

Takip eden süreçte Gazze’deki Hamas yönetimi İsrail’in hava saldırısına misilleme yaptı. İsrail’in çeşitli kentlerine bine yakın roket yolladı. 5’ten fazla İsrailli hayatını kaybetti. Hamas lideri Haniye; İsrail, Kudüs’te ve Mescid-i Aksa’daki tüm terör eylemlerine son verene dek hava bombardımanını sonlandırmayacaklarını söyledi. Roketlerin hedefi tutturması İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin yetersiz olduğunu da gözler önüne serdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Twitter’dan yayınladığı mesajında “Terör örgütleri kırmızı çizgiyi aştı. İsrail büyük güçle yanıt verecek.” dedi.

İsrail güçleri, Filistin’in diğer kentlerindeki protestoculara da sert müdahalede bulundu. Birçok Filistinli hayatını kaybetti. İsrail polisinin verdiği bilgiye göre 270’ten fazla kişi de gözaltına alındı.

Barış önerilerine sıcak bakmayan Tel Aviv yönetimi, Rusya’nın Gazze’de ateşkes önerisini reddetti. İsrail saldırılarına uluslararası kamuoyundan tepkiler ise gecikmedi. Avrupa Birliği olaylardan derin endişe duyduğunu söyledi, acilen müzakere gerektiğine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ise “Yangını derhal söndürün, tam ölçekli bir savaşa doğru sürükleniyoruz.” ifadesini kullandı. Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi ise Doğu Kudüs ve Gazze’deki çatışmaların sonlanması için ortak çağrıda bulunmak istedi ancak ABD tarafından iki kez engellendi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA), BBC, Euronews

 

ABD’NİN COVID-19 KARNESİ: IRKÇILIK PANDEMİDE TIRMANIYOR MU? (13.05.2021)

ABD’de ırkçılık hayatın hemen her alanında kendini hissettiriyor. George Floyd cinayetiyle büyük yankı bulan ırkçı polis şiddeti sürerken kurumsal ırkçılık şimdi de pandemide kendini göstermeye başladı. Araştırmalar, ABD’nin pandemiyle mücadelede beyazlara ayrıcalık tanırken siyahileri geri plana ittiğini gösteriyor.

The Southern Poverty Law Center’ın araştırmasına göre geçen yıl ABD ‘de aktif faaliyet gösteren nefret grubu sayısı 838. 2019’da 940 olan sayı 2018’de ise bin 20. Tahminler Covid-19 pandemisinin bu grupların aktif hareket etmesini zorlaştırdığı yönünde. Ancak ABD polisinin ırkçı şiddetiyle mücadelede edeceğine söz veren Biden yönetimi, salgınla mücadelede sınıfta kaldı.

Ülkedeki sosyal adaletsizlik pandemiyle daha fazla görünür hale geldi. ABD, salgına karşı aşılamada da ayrımcılık yoluna gidiyor. CNN’in yaptığı çalışmaya göre aşı kapsamına alınan beyazlarının oranı, siyahi ve Latinlere göre iki kat daha fazla.  Çalışmanın yapıldığı 14 eyalette beyazların yüzde 4’ü, siyahilerin yüzde 1,9’u ve Latinlerin yüzde 1,8’inin aşılandığı açıklandı. Teksas’ta beyazların yüzde 51’i aşılanırken siyahiler vakaların yüzde 35’ini ve ölümlerin yüzde 39’unu oluşturuyor.

USA Centers for Disease Control and Prevention’ın araştırmasına göre de siyahi ve Latin Amerikalıların beyazlara göre Covid-19 kaynaklı ölüm oranı 3, hastaneye kaldırılma oranları ise 4 kat fazla. Buna siyahilerin daha az sağlıklı gıda tüketmesi ve hava kirliliğine daha fazla maruz kalan bölgelerde yaşamaları neden olarak gösteriliyor.

Washington DC Sağlık Bakanlığı Direktörü LaQuandra Nesbitt ise eyaletteki adaletsiz dağıtıma müdahale edip kırılgan siyahi nüfusa ulaşacaklarını belirtti. Ancak yasalar ve siyasi muhalefet buna izin verecek gibi görünmüyor.

Kaynak: The Southern Poverty Law Center, Centers for Disease Control and Prevention, CNN

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN

TUİÇ Akademi İçerik Editörü

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...