Haftalık Göç Bülteni/ 5-11 Nisan

 

 COVID-19 Etkisinde Küresel Hareketlilik Raporu Yayımlandı

Göç Politikası Enstitüsü (MPI) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM), pandemi gölgesinde değişen seyahat koşullarının toplum üzerindeki etkisini incelemek üzere yayımladıkları raporda, yerinden edilen mülteci ve sığınmacıların uğradığı hak ihlallerinin salgın nedeniyle daha da arttığını vurgularken temel ihtiyaçlara olan erişimin ne denli zorlaştığını açıkça ortaya koydu.

 

 

Rapor sonuçlarına göre, salgından en çok etkilenenlerden Venezuelalı göçmenler ve mülteciler sosyal koruma ve sağlık hizmetlerine erişimde zorlukları artırdı. 2020 itibariyle 1,7 milyon Venezuelalı, Peru (1,0 milyon) ve Şili (457,300) gibi komşu ülkelerde yaşıyor.

 

Raporu Okumak için: https://www.migrationpolicy.org/sites/default/files/publications/mpi-covid19-impact-global-mobility-final.pdf

 

 

Kaynak: MPI News

Tarih: 5.04.2021

 

 BMMYK: Mültecilerin Aşılanmasında Eşitlik Gözetilmeli

BM Mülteci Ajansı (BMMYK), Dünya Sağlık Günü’nde devletlere çağrı yaparak koronavirüs aşısının mültecilere eşit hak ve koşullar doğrultusunda yapılmasını talep etti.

Covid-19 aşısının dünyadaki dengesiz mevcudiyeti ve devletler arası aşı paylaşımının yapılmaması bazı ülkelerde sağlık kapasitesini oldukça düşmesine sebep olurken, BMMYK Komiseri Grandi tarafından da ‘Önce ülkem’ yaklaşımı, sınır tanımayan bir salgında işe yaramaz’ denilerek eleştirildi.

Dünyadaki mültecilerin yaklaşık yüzde 85’i, düşük gelirli ülkelerde barınırken ev sahibi ülkeler daha da artan finansal zorluklarla ve hassas sağlık sistemleriyle karşı karşıya kalıyor.  BMMYK, zorlu durumlardan kaçan mültecilere ülkesinin kapılarını açan bu cömert devletlerin COVID-19 aşıları da dahil olmak üzere hem vatandaşlarının hem de mültecilerin acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.

 

Kaynak: UNHCR News

Tarih: 7.04.2021

 

Yerinden Edilen Mozambikliler Geçici Barınaklara Sevk Edildi

Kuzey Mozambik’te bulunan Palma’da yaşanan korkunç saldırının ardından yerinden edilen binlerce kişiye Uluslararası Göç Örgütü (IOM), fiziksel ve psikolojik destek vermeye, ihtiyaç sahibi kişilere tekerlekli sandalye ve değnek dağıtmaya başladı.

8.04.2021 itibariyle bölgeden yerinden edilen kişi sayısının 14.000 olduğu da Yerinden Edilme İzleme Matrisi (DTM) verilerine göre açıklandı. Saldırıdan kurtulan Hilario, “Gördüklerim görünmez olamaz, ölümün böyle olabileceğini hiç düşünmemiştim. İki küçük oğlumla Palma’dan kaçmayı başardım.” dedi.

 

 

Kaynak: IOM News

Tarih: 9.04.2021

 

Berlin’de Sığınmacıların Sınır Dışı Edilmesini Engellemek için Yüzlerce Kişi Eylem Yaptı

Almanya’nın başkenti olan Berlin’de, Afgan sığınmacıların ülkeden geri gönderilmesini engellemek üzere toplanan ve sayısı yüzü aşkın kişi, havaalanında eylem yaptı. Eylemde, başta Almanya olmak üzere, AB’nin göç politikası eleştirildi.

Brandenburg Mülteci Konseyi tarafından düzenlendiği bilinen eylemde Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesini engellemek için terminal girişini bloke eden eylemciler, polis saldırısından ardından eyleme son verdi.

 

Kaynak: Yeryüzü Postası

Tarih: 8.04.2021

 

“Dönersem Öldürüleceğim” Diyen Mülteci Türkiye’ye Sığındı

Nijerya vatandaşı olan O.B.N, ülkesinde yaşadığı tehditten kaçarak İstanbul’a gelmişti ancak sığınma başvurusu hava alanında kabul edilmeyince sesini paylaştığı video ile duyurdu.

Ülkesine gönderilirse öldürüleceğini söyleyen O.B.N, ailesini ve arkadaşlarını kaybettiğini ve eğer kaçamaz ise onun da artık şansı kalmayacağını söyledi. Bu tehdidin kaynağı ise Nijerya’da kurulmuş bir şeriat örgütü olan: ‘Boko Haram’.

Sesini duyuran Nijeryalı gence yardım etmek üzere onun adına sığınma başvurusunda bulunan avukatlar süreci gönüllü olarak takip edeceklerini belirttiler.

 

Kaynak: Evrensel Gazetesi

Tarih: 7.04.2021

 

The Times: ABD, Erdoğan’a Mülteci Geçişini Durdurmak için Daha Çok Para Teklif Etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde AB liderleri ile görüşmüştü. Bunun üzerine İngiliz Gazetesi olan The Times, bu görüşmelere ilişkin olarak mültecilerin durdurulması için Türkiye ile yapılan 5 yıllık anlaşmanın uzatıldığı ve daha önceden verilen 6 milyar doların daha fazlasının talep edildiğini söyledi.

Henüz detaylarının kamuoyu ile paylaşılmadığını belirten gazete, AB’nin Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki mültecilere yardım paketlerini açıklayacağını duyurdu.

 

Kaynak: Halk TV

Tarih: 7.04.2021

 

İstanbul Sözleşmesi Eylemine Katıldığı için Sınır Dışı Edilecek

İran’a geri gönderilirse işkenceye maruz kalacağını söyleyen Esmail Fattahi, önce göz altına alındı daha sonra ise hakkında sınır dışı edilme kararı verildi. Fattahi’nin göz altına alınma sebebi ise, katılımının yasak olmadığı İstanbul Sözleşmesi eylemine ikamet ettiği Denizli’de katılım göstermesi oldu.

Fattahi, yaşadığı süreci ve şu an içerisinde bulunduğu durumu anlatarak Evrensel Gazetesi’ne ses kaydı ile iletti. Eylem yapmak yasal iken, söz konusu mülteciler olduğunda kamu düzenini bozmak iddiası ile göz altına alındıklarından şikayet eden genç kadın aynı zamanda tutuklandığında kötü muameleye de uğradığını söyledi.

 

Kaynak: Evrensel Gazetesi

Tarih: 6.04.2021

 

İş Cinayetlerinin Sonu Gelmiyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG), paylaştığı veriler gösteriyor ki ihmal ve tedbirsizlik nedeniyle her ay ortalama 4 mülteci canından oluyor. Mülteciler düşük ücretli işlerde sigortasız çalıştırıldığı için hayatlarından oluyor.

İSİG araştırmalarına göre 8 yılda 502 işçi de intihar etti. İntihar eden işçilerin de en az 12’si mülteci. İntihar sebeplerinin %50’si bilinmediği gibi işsiz kalmak, borç, iş yerinde uygulanan baskı gibi gerekçeler de intihara yol açabiliyor.

 

Kaynak: Mülteci Medyası

Tarih: 5.04.2021

 

 

 

Hazırlayan: Yağmur BAŞ

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...