Haftalık Göç Bülteni / 22-27 Mart

 

IOM’dan Müjde: Yeni Bir Proje Geliyor

Uluslararası Göç Örgütü, AB tarafından finanse edilen yeni bir projenin müjdesini verdi. Türkiye’nin düzensiz göç sorununa yönelik sınırlarımızın yönetimi konusunda özenle çalışılacağına inanılan bu proje kapsamında belgede sahtecilik ve sahte pasaport ile göç etme girişiminde bulunan kişilerin tespit edilmesi ve göç ile ilgili olarak risk analizi yapılması hedefliyor.

AB’nin cömert fon desteği sayesinde sağlanan proje kapsamında, sınır geçiş noktalarının yönetimine ek olarak iş birliği halinde olacak kurumlar aracılığıyla yetkililere göç ile ilgili risk analizi eğitiminin de verileceği duyuruldu.

 

Kaynak: IOM Turkey

Tarih: 26.03.2021

 

Mültecilerin Avrupa’daki İş Gücü Eksikliğinin Giderilmesindeki Etkisi Artıyor

Mülteciler genellikle yerel halkın yapmak istemediği ağır ve düşük maaşlı işleri yaparak yaşamını sürdürüyor. Fransa’da Pauillac Belediyesi’nin pandemi nedeniyle daha da zorlaşan hayat koşullarını göz önünde bulundurarak oluşturdukları ‘Tarlada Bırak’ projesi ile mültecilere mevsimlik işçi olarak çalışma teklif edildi.

2017 yılında mülteci statüsünü alan Zakaria, bağ işçilerinden biri olarak bu sayede çocuklarını okutabileceğini ve bu haberi aldığında çok mutlu olduğunu belirtti.

 

Kaynak: UNHCR

Tarih: 25.03.2021

 

Dünyanın En Büyük Mülteci Kampı Alevler İçinde Kaldı

 

Yaklaşık 700.000 mülteciye ev sahipliği yapan Kutupalong ‘un büyük bir kısmı alevler içinde kaldı. Sığınma evlerinin yanı sıra, sağlık merkezlerinin de yanması sonucu Arakanlı mülteciler çaresizce yardım bekliyor. Tahribatın ardından 11 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin kaybolduğu bildirildi. Çocuğunu arayan annelerden biri olan Halima, “Üzerimize gelen alevleri görünce hayatımın paramparça olduğunu hissettim” dedi.

 

Kaynak: UNHCR

Tarih: 26.03.2021

 

Mülteciler Seslerini Duyurmak İçin Paris’te Kamp Kurdu

Fransa’daki mülteci bir grup, seslerini duyurmak için Paris meydanında kamp kurdu. Çoğunluğunu Afgan kadın ve çocukların oluşturduğu eylemcilerin tek dileği bulundukları kötü şartları hükümete duyurabilmek.

Kamp kuran eylemcilere destek vermek üzere birçok mülteci derneği ve insan hakları aktivisti de bir araya gelerek ‘Dayanışma Gecesi’ oluşturdular ve hükümetin göç politikalarını eleştirdiler.

Afganistan Çocukları Derneği Başkanı Jafari, mültecilerin barınma hakkının layığıyla sağlanmadığını ve köprü altlarında yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi.

 

Kaynak: Evrensel Gazetesi

Tarih: 26.03.2021

 

Van’da İnsan Kaçakçıları Yakalandı

Van’ın Muradiye ilçesinde sabah saatlerinde jandarmanın aramaları üzerine bir kamyonun arkasında, batı illere götürülmek üzere 112 düzensiz göçmenin bulunduğu tespit edildi.

Kamyon kasasında taşınan göçmenler, insan kaçakçılarının göz altına alınması ile geri gönderilmek üzere İl Göç İdaresi’ne sevk edildi.

Haberi yayımlayan gazetelerde düzensiz göçmenler için ‘kaçak’, göz altına alınan kamyon şoförü için ise ‘göçmen kaçakçısı’ ifadelerinin kullanıldığı da dikkatleri çekti.

 

Kaynak: Hürriyet

Tarih: 27.03.2021

 

Mülteciyi Darp Eden Saldırganlar Serbest Bırakıldı

Antalya’da kağıt toplayıp hurdacılık yapan Suriyeli genç, 3 kişi tarafından acımasızca darp edildi ve ardından mültecinin motosikleti saldırganlar tarafından yakıldı.

Suriyeli genç, akşam saatlerinde çalışmaya devam etmek üzere motosikleti ile çöp konteynerine doğru yaklaştığı sırada darp edildi ancak hâkim karşısına çıkan saldırganlar ne yazık ki serbest bırakıldı.

 

Kaynak: Evrensel

Tarih: 24.03.2021

 

Uluslararası Af Örgütü: Suriyeli Mülteciler İşkence Görüyor

Uluslararası Af Örgütü raporu ile Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin işkence gördüğü belgelendi.

Örgüt, Lübnan’daki mültecilere uygulanan keyfi suçlamalar nedeniyle hapsedildiklerine ve daha sonra işkenceye maruz kaldıklarına dair belgeleri yayımladı. Rapora göre, göz altına alınan Suriyeliler metal sopalar, elektrik kabloları gibi tehlikeli araçlar ile şiddete uğruyor. İşkence mağdurları arasında henüz 14-15 yaşlarında olan çocukların bile olduğu da tespit edildi.

Lübnan’dan Af Örgütü raporuna gelecek cevap bekleniyor.

 

Kaynak: AA& Mülteci Medyası

Tarih: 23.03.2021

 

Hazırlayan: Yağmur BAŞ

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...