Göç İdaresi’nde 2021-2022 Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı Toplantısı Gerçekleşti
Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Gülbahar Arslan ve Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Seçilmiş’in katımıyla sağlanan çevrim içi toplantıda 2021-2022 Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planının (3RP) Türkiye Bölümü Tanıtımı yapıldı. İlgili ortakların da desteğini alan programda, Göç İdaresi’nin göçün her açıdan sürdürülebilir bir şekilde yönetilebilmesi konusundaki azmi BM Örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından büyük beğeni topladı.
Tarih: 19.02.2021
Kaynak: Göç İdaresi Genel Müdürlüğü
Mülteci Botu Battı, 41 Kişi Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de yaşanan büyük acının haberini İtalya’daki BM Uluslararası Göç Örgütü verdi. Libya’dan denize açılmaya başlamış olan bot Akdeniz’de battı, yardımın ulaştırılması saatleri aldı. 3 saat içerisinde ancak ulaşılabilen botta sayısı en az 41 olarak bildirilen mültecinin yaşamı son buldu.
BM kurumlarının ortak beyanına göre, 2021 Ocak ayı itibariyle en az 160 düzensiz göçmenin Akdeniz’de hayatını kaybettiği kaydedildi.
Tarih: 20.02.2021
Kaynak: Anadolu Ajansı
Sığınmacıların Telefon Hatları İzinsiz Kullanılıyor
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin yayımladığı nota göre, Suriyeli sığınmacıların telefonları yasa dışı yollar ile taşınıyor, izinsiz olarak kullanılıyor.
Suriyeli sığınmacılar haberleri olmadan, onların adına kişisel verilerine ulaşılarak birden fazla hat açıldığına ve telefon hatlarının çeşitli suçlarda kullanıldığına dair iddialarda bulundular. Mağduriyetini belirten A.J konuya ilişkin; bilgisi haricinde hattının 3 sene içerisinde 3 farklı şirkete taşındığını ve en sonunda kapatıldığını belirtti. Bu konuya ilişkin şikayetini telekomünikasyon şirketlerine belirttiğinde ise bekledikleri korumayı bulamayan mağdurlar savcılığa şikâyette bulunacaklarını da belirttiler.
UMHD notunu okumak için: https://www.umhd.org.tr/wp-content/uploads/2021/02/Suriyeli_Telefon_Hatlari.pdf
Kaynak: UMHP 2021 Şubat Notu
Yunanistan’da Mülteci Merkezi’nde Çıkan Yangın, Bir Çocuğun Canına Kıydı
Yunanistan’ın Thiva şehrinde var olan Mülteci Merkezi’nde çıkan yangında hayatını kaybeden 6 yaşındaki çocuğun ailesi acılarını paylaşırken, çocuklarının ölümüne ‘ihmal’ edildiklerinin neden olduğunu söyleyerek itfaiye ekiplerinin zamanında yetişmediklerini belirttiler. Mülteci Merkezleri, Göç Bakanlığı tarafınca denetimde tutularak olası zorlu koşula karşı hazırlıklı bulunmalıdır.
Tarih: 22.02.2021
Kaynak: Gazeteci Çağdaş KAPLAN & Mülteci Medyası
ABD’nin 2021 ‘Dream’ Yasasından Kimlerin Faydalanacağı Belirlendi
Joe Biden’ın seçim kampanyalarında vaat ettiği yeni göçmenlik yasası, ülkede yaşayan 11 milyon düzensiz göçmenin gündeminde yer alıyordu.
Başkan Biden, 2021 ‘Dream’ Yasası İçin Konuştu: Biden, 2021 Dream yasası için “Göçmenlikten vatandaşlığa uzanan bir yol” olarak bahsetmişti.
2021 Dream Yasasından kimlerin yararlanabileceği ise ayrı bir merak konusu olmuştu. Göç Politika Enstitüsü (MPI) göçmenlerin vatandaşlık almalarına imkan sağlayacak bu yasanın kaç göçmenin hayatını değiştirebileceğine dair tahmin raporunu ABD Nüfus Sayım Bürosu tarafından elde edilen verilerine göre yayımladı
Yeni göç politikası, yasanın şartlarını sağlayan kişiler (miminum yaş ve eğitim durumu), tarım işçileri ve geçici koruma statüsü sahibi düzensiz göçmen ve onların eş ve reşit olmayan çocukları için vatandaşlık vaat ediyor. Bu sayı Göç Politika Enstitüsü’ne göre neredeyse 3,3 milyon.
Tarih: 22.02.2021
Kaynak: MPI
İstanbul’da Pandemi Koşullarını Yok Sayan Eğlencelere Karşı Suriyeliler Hedef Gösterildi
İstanbul Eminönü’de bir grup arkadaşın eğlenmek için denize atladığına ilişkin videolarda kişilerin kimliği belirli olmasa da haber başlıklarında ‘Suriye Olimpiyatları’ şeklinde düştü. Sosyal medyada hızla yayılan eğlenceye ilişkin videoda arka fonda yer alan Arapça müzik dolayısıyla, Suriyeli mülteciler hedef gösterildi.
Denize atlayan gençleri alkışlamak üzere etraflarında oluşan kalabalığın da sosyal mesafeye önem göstermemesi ve kalabalığın kimliği üzerine herhangi bir iddiada, benzetmede bulunulmamasına rağmen Suriyeliler hedef gösterilerek yapılan bu haber farklı medyalarda da eleştirildi.
Tarih: 25.02.2021
Kaynak: Aykırı Gazetesi
İş Cinayeti Yine Can Aldı
Tehlikeli ve sigortasız işlerde çalışmak durumunda olan mülteciler, her ay iş cinayeti ile hayatlarını kaybediyor. Adana’da bir mobilya imalathanesinde çalışan 18 yaşındaki Suriyeli Emir Dibo, üzerine kereste düşmesi nedeniyle hayatını kaybetti.
Ağabeyi ile Türkiye’ye henüz bir hafta önce geldiği bilinen Dibo, çalışmak için geldiği Mobilyacılar Sitesi’ndeki bir atölyede iş sırasında kestiği kerestelerin altında kaldı, sağlık ekipleri bölgeye ulaştığında artık çok geçti. Ağabeyi Mustafa Dibo, kardeşinin cansız bedeninin yanından ayrılamadı.
Tarih: 26.02.2021
Kaynak: Milliyet Gazetesi
Geri Gönderme Merkezi’ndeki Mülteciler Anlattı: Şiddet Görüyoruz
Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde meydana gelen intihardan sonra orda kalan mülteciler seslerini duyurdu: İntihar edecek biri gibi değildi, tek başına kaldığı yerde cansız bedenini gördük, intihar eden kişi de biz de görevliler tarafından şiddete uğruyoruz.
Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde kalan Afganistanlı mültecinin intiharından sonra mülteciler, Mülteci Medyası’ na konuştular ve şiddete uğradıklarını iddia ettiler.
Tarih: 26.02.2021
Kaynak: Mülteci Medyası
Hazırlayan:
Yağmur BAŞ