Haftalık Göç Bülteni / 1-7 Mart

Yemen’de Yerinden Edilen Milyonlarca İnsan Temiz Suya Erişemiyor

Yemen’de yedi senedir süren iç savaş dolayısıyla yerinden edilen  yaklaşık 4 milyon insan bugün sağlıksız koşullar altında yaşamaya devam ediyor. Savaşın şiddeti her geçen gün daha çok hissedilirken, ülkenin kaynakları tükenmeye başladı. Yerinden edilen savaşın mağdurları, kıtlık ve temiz suya erişim konusunda ciddi bir tehlike ile karşı karşıya. Sağlıksız koşullar altında yaşamaya çalışan halk arasında salgın hastalıklar görülmeye başlandı.

IOM, krizden etkilenen Yemen halkı için finansman istediğini duyururken 5 milyon ihtiyaç sahibini barındıran Ma’rib bölgesini işaret ederek fon desteği beklediği konusunda açık çağrıda bulundu.

Kaynak: IOM

Tarih: 02.03.2021

Nijerya’daki Suç Çetesi Halkı Göç Etmeye Mecbur Bıraktı

Nijerya’nın kuzeybatısına aylardır korkunç bir manzara hakim: cinayetler, yağmalanan köyler, insan kaçakçılığı…

Nijerya’da suç çeteleri tarafından meydana getirilen toplumsal çatışmalar şiddetini arttırdı. Fidye için insan kaçakçılığından,silahlı saldıra kadar birçok hayati tehdide sebep olan çete, köyleri yağmalamaya başlayınca hayatta kalmak uğruna binlerce vatandaş ülkenin güneyine doğru göç etmeye mecbur kaldı. Yerinden edilmiş binlerce mülteci, göç ettikleri alanda güvenliklerini sağlamaya çalışsa da sağlıklı barınma koşullarına sahip olmadığı için halen tehlike son bulmuş değil.

Kaynak: UNHCR

Tarih: 02.03.2021

BMMYK’ den Orta Afrikalı Mültecilere Müjde Var

Sınırlı kaynaklar ile hayatlarını sürdürmeye çalışan Orta Afrikalı mülteciler, nehir kenarlarındaki derma çatma barınaklarda yaşıyorlar. Çocuklar eğitim alabilecekleri hizmet binalarından, aileler ise temiz su tesislerinden uzakta olmanın getirdiği sorunlar ile karşı karşıya. BM Mülteci Örgütü bu sorunla baş edebilmek için adım attı.

Mültecilerin uzak yerleşim alanları problemlerine değinen BMMYK, Uluslararası Mülteci Komisyonu ( CNR) ile karşılıklı imzaladıkları anlaşma ile mültecilere müjdeyi verdi: Mültecilerin iç bölgelerde daha güvenli yaşayabileceği, kendi üretimlerini yapabilecekleri ve eğitim, sağlık gibi idari hizmetlere kolaylıkla ulaşabilecekleri yerleşim alanları tasarlandı.

Kararın hayata geçmesi için hükümet onayının alınması bekleniyor. Faaliyete geçer ise yaklaşık 35 bin mülteci daha iyi koşullarda yaşayacak.

Kaynak: UNHCR

Tarih: 02.03.2021

Türkiye- Yunanistan Sınırında Yaşanan Göç Hareketliliğinin Ardından Tam 1 Yıl Geçti

28 Şubat 2020’de Suriyelilerin Avrupa’ya geçişinin engellenmemesi kararının ardından Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan yaklaşık yüz bin mülteci Yunanistan sınır kapısından geçebilmek için günlerce beklemek durumunda kalmıştı.

Gazeteci Fırat Fıstık, Türkiye- Yunanistan sınırında yaşanan göç hareketliliği sırasında mülteci haberleri yapmak üzere sahada yaptığı çalışmaların tam 1 yıl sonrasında o günlerden bahsetti: Şehir içlerine girmeleri engellenen mülteciler, nehir istasyonlarında bekletilirken askerlerin sert müdahalesi, gıdaya ulaşımın zorluğunu ve daha birçok hak ihlallerine şahit olduğunu söyledi. Yemek yardımı için 4 gün beklediklerini söyleyen Fıstık, “Yaşadıklarına şahit olduğumda resmen yıkıldım.” dedi.

Kaynak: Mülteci Medyası

Tarih: 02.03.2021

IOM’dan  Mülteci Kadınlara 8 Mart Hediyesi Olarak: “Güvenli Alan”

Pandeminin etkisinde daha da görünür hale gelen bir sorun olan mülteciler için güvenli alan ve  gittikçe kötüleşen yaşam koşulları, Bangladeş üzerinden yapılan son rapor* doğrultusunda Uluslararası Mülteci Örgütü (IOM)’ nü  harekete geçirdi.

IOM, bilhassa kadınlar ve kız çocuklarının fiziksel ve duygusal anlamda kendilerini özgür hissetmelerini hedeflediğini belirterek Bangladeş’te bulunan 9 mülteci kampında ‘güvenli alan’ oluşturdu. Bu alan içerisinde farkındalık yaratacak etkinlikler ve sosyal yardımların yapılacağı IOM Misyon Başkanı tarafından açıklandı.

Güvenli Alan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde çalışmalarına başlamış olacak.

Kaynak: IOM News

Tarih: 03.03.2021

Raporu okumak için*: https://www.humanitarianresponse.info/en/operations/bangladesh/document/shadows-pandemic-gendered-impact-covid-19-rohingya-and-host

Yunanistan, AB Fonlu Mültecilere Destek Programını Aniden Durdurdu

Yunanistan’da birçok mülteci barındıkları alanların zorlu ve küresel salgın koşullarına uygun olmaması nedeniyle kış aylarını park ve meydanlarda geçirmek zorunda kalmıştı. Kötü günleri geride bırakmayı umut etmekte olan mülteciler için AB fonu ile sağlanan para yardımları büyük öneme sahipti ancak birdenbire destek programının kesilmesi ile The Guardian’ın tahminlerine göre,yaklaşık 2 bin mülteci evsiz ve işsiz kalacak.

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin Avrupa’daki Politika ve Savunuculuk Direktörü Imogen Sudbery, programın durdurulması hakkındaki endişelerini belirtirken Yunanistan Başbakanı Miçotakis, konu hakkında devletin milli entegrasyon stratejisini hızla gerçekleştirmeyi planladığını açıklamak ile yetindi.

Kaynak: The Guardian & T24

Tarih: 05.03.2021

Sadece İki Ayda Tam 98 Suriyeli Bebek Öldü

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2020 verilerine göre Gaziantep, bebek ölümlerinin en çok yaşandığı il olarak açıklanmıştı.  Gaziantep’te vefat eden bebeklerin arasında sağlıksız koşullarda dünyaya gelmiş olan Suriyeli bebeklerin sayısı dikkat çekti.

2021 yılının ilk iki ayında toplam 98 bebek hayatını kaybetti. Gaziantep Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, bu sayının ciddiyetinin altının çizerken artık bu sorun özelinde bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Mülteci Medyası

Tarih: 05.03.2021

Kolombiya’dan Göç Konusunda Bir İlk

Kolombiya’da Venezüellalı göçmenlerin sayısı her geçen gün giderek artmaktadır. Bölgede yerinden edilmiş 4,6 milyon Venezüellalı bulunurken bu nüfusun Kolombiya’da kalma konusundaki niyeti de ortaya koyulmuştur. Ancak düzensiz göçmenlerin temel hizmetlere erişiminin zorlu olması ve istihdama katılamaması gibi sorunlar  Kolombiya Devlet Başkanı Duque tarafından göz önünde bulunduruldu ve sorunu çözmeye yönelik cömert bir karar verildi

Iván Duque’nin Kolombiya’daki tüm Venezuelalı göçmenlerin on yıl süreyle geçici koruma statüsü alabileceğini açıkladı. Başkan tarafından bu karar, sosyal entegrasyonun sağlanması açısından önemli görülürken yerel topluluk için henüz tartışmalı bir konu.

Yerel topluluğun konu hakkındaki görüşüne ait yapılan anketlerde* halkın yalnızca %43’ü bu adımı onayladığını belirtse de, göç konusunda eşi görülmemiş cesarette bir eylem olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: Migration Policy İnstitute

Tarih: 06.03.2021

Ankete göz atmak için*: https://s3.amazonaws.com/semanaruralvzla/documentos/1609184052_boletin_16_de_percepcion_regionalpdf

Hazırlayan: Yağmur BAŞ

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...