Kıbrıs Rum hükümeti Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofiyas’ın isteği üzerine istifa etti.
Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, cumhurbaşkanının bakanlardan istifalarını istediğini ancak, 11 üyelik kabinenin yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdüreceğini açıkladı.
11 Temmuz’da meydana gelen patlamada 13 kişi hayatını kaybetmişti.
Limasol’da bulunan Evangelos Florakis deniz üssündeki mühimmat deposunun havaya uçması, adanın Rum kesiminde siyaseti de sarstı.
Patlama nedeniyle dışişleri ve savunma bakanlarıyla genelkurmay başkanı da daha önce istifa etmişlerdi.
Kıbrıslı Rumların ana elektrik santralini çalışmaz hale getiren patlama, üç yıl önce el konulan bir gemide ele geçirilen ve deniz üssünde muhafaza edilen konteynırlardaki mühimmatın infilak etmesi sonucu meydana geldi.
Mühimmatın çevredeki çalılık bölgede çıkan yangından dolayı infilak ettiği düşünülüyor.
Hükümet, önce, üsteki patlamadan Birleşmiş Milletleri sorumlu tutmuş, BM Güvenlik Konseyi’ne patlayıcı maddeleri teslim alması için yapılan sayısız başvurunun cevapsız kaldığını öne sürmüştü. Rum gazetelerine göre, ölen Deniz Kuvvetleri Komutanı Andreas Yoannidis’in hükümeti tehlike konusunda birçok kez uyarmasına rağmen hiç bir şey yapılmadı.
Patlamanın santralde yol açtığı hasarın onarımı için en az bir yıl ve 1 milyar dolar gerekeceği tahmin ediliyor. Ayrıca kazayı izleyen elektrik kesintileri Rum ekonomisini etkilemeye başladı bile.
Kredi derecelendirme kuruluşu elektrik kesintileri ve siyasi gerginlik nedeniyle Kıbrıs’ın kredi notunu iki kademe düşürdü.
Siyasi gözlemciler Cumhurbaşkanı Hıristofyas’ın hükümeti feshetme kararını geniş tabanlı yeni bir hükümet kurma arzusuna bağlıyor.
(tuicakademi-VOAnews-BBC)